Hallands Nyheter

Hittehunde­n Husky och Hasse Jonsson är oskiljakti­ga.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

– Du och jag, Emil, säger Hasse Jonsson och ger sin nya vän en öm klapp. Husky som hittades utanför Varberg i somras har sedan tre veckor ett nytt hem.

Husky är en Siberian Husky, men något mer om den vargliknan­de hunden som hittades i vid Varberg Nord den 29 juli vet ingen. Via polisen hamnade den hos Eva Svanmark på hundpensio­natet Tassebo i Slöinge. Hon har avtal med både polisen och länsstyrel­sen och tar hand om i snitt en hund i månaden som av någon anledning behöver ett nytt hem.

– Polisen efterlyste hundens ägare på Facebook och det var jättemånga som hörde av sig och ville ta hand om henne, säger Eva Svanmark.

Men det är inte vem som helst som kan ta hand om en hund som Husky. Hon behöver en fast hand och någon som ta ut henne på långa raska promenader.

–Det var bland annat en barnfamilj som var här för att titta på henne, men det fungerade inte.

HUSKYS FÖRRE ÄGARE har lyst med sin frånvaro och det finns många frågetecke­n kring hennes tidigare liv. Hon är chippmärkt, men polisen har inte hittat något i Jordbruksv­erkets ägarregist­er och numret tyder på att hon inte hör hemma i ett europeiskt land. Även om ägaren hör av sig i framtiden tillhör Husky numera Hasse Jonsson som bor i centrala Falkenberg. Polisen skrev över hunden på Eva Svanmark som i sin tur gett den till Hasse.

– Jag är nybliven pensionär och ville ha en hund för att jag ska hålla mig i gång. Det får jag verkligen göra nu. Varje morgon vid femtiden tar vi vår första promenad som är minst en timme lång, säger Hasse Jonsson och Husky nickar gillande.

Hon lyssnar på Hasses kommando och Hasse har lärt sig tyda hennes signaler och vet vad hon gillar.

– Makrill i tomatsås är en favorit, men hon gillar inte torrfoder.

NÄR HASSE OCH HUSKY träffades första gången klickade det direkt. De började umgås via dagliga promenader i Slöinge och efter en vecka ville Hasse testa att ha Husky hemma i lägenheten på Arvidstorp­svägen.

– På kvällen ringde han och sade att han ville testa att låta hennes sova över, minns Eva Svanmark.

Från den dagen är de oskiljakti­ga. Hasse har tagit bort baksätet i sin personbil och har monterat i en hundbur. Nu kan han och Husky åka ut i skogen för att gå promenader och hitta nya stigar.

– Jag vill ha en hund som går före och som ger mig motion.

BÅDE HASSE OCH EVA är imponerade av den läraktiga tiken som är nyfiken, men inte påflugen.

– Hon är väldigt intelligen­t och har snabbt lärt sig kommandon på svenska, säger Eva Svanmark.

– Jag fattar inte att ägaren aldrig hörde av sig, säger Hasse.

 ??  ??
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? HAR HITTAT HEM. Husky hittades på en rastplats utanför Varberg. Hon hamnade först på Eva Svanmarks hundpensio­nat och sedan några veckor bor Husky hos Hasse Jonsson i Falkenberg.
Bild: LENA LYXELL HAR HITTAT HEM. Husky hittades på en rastplats utanför Varberg. Hon hamnade först på Eva Svanmarks hundpensio­nat och sedan några veckor bor Husky hos Hasse Jonsson i Falkenberg.
 ??  ?? HASSE + HUSKY = SANT. Varje dag syns Husky och Hasse på långa promenader i och utanför Falkenberg.
HASSE + HUSKY = SANT. Varje dag syns Husky och Hasse på långa promenader i och utanför Falkenberg.
 ??  ?? MAKRILL I TOMATSÅS. Hasse Jonsson har lärt känna Husky och vet att en av hennes favoritmat är makrill i tomatsås.
MAKRILL I TOMATSÅS. Hasse Jonsson har lärt känna Husky och vet att en av hennes favoritmat är makrill i tomatsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden