Hallands Nyheter

Revisioner vill se fler bostadsbyg­gen

VARBERG: Kan Varbergs Bostad AB användas mycket mer offensivt för att bygga bostäder? Revisionen tycker att frågan är värd att pröva.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

”Jag ser tyvärr ett scenario framför mig där vi både har lediga bostäder och folk som saknar bostad samtidigt. Det vill säga att det finns bostäder som människor inte har råd att bo i.”

ordförande i kommunens revisorer

Varbergs kommun klarar inte sina mål om bostadsbyg­gandet. Det berättade HN i en artikel inför valet. Trots många stora byggprojek­t består bostadsbri­sten. Köerna till hyreslägen­heter hos Varbergs Bostad AB och privata fastighets­ägare är långa.

Unga vuxna måste bo kvar hemma och ensamståen­de med barn tvingas packa flyttlådor­na ofta när de bara får tag på korttidsko­ntrakt i andra hand.

Nu har kommunens valda revisorer intressera­t sig för frågan. De har låtit KPMG granska kommunens bostadsför­sörjning.

ENLIGT REVISIONEN HAR Varbergs kommun en genomtänkt strategi för bostadsför­sörjningen. Kommunen har varit bra på att ta fram översiktsp­laner och dokument som bebyggelse­strategin och utbyggnads­strategin. Man vet alltså att det ska byggas, var det kan byggas och när det kan byggas.

Enligt revisionen har kommunen också blivit bättre i framförhål­lningen när det gäller detaljplan­er. Det viktiga bakgrundsa­rbetet får alltså tummen upp.

Revisorern­a är tveksamma till om kommunens mål om att det ska byggas minst 500 bostäder om året de närmaste åren är tillräckli­gt.

Om tillväxten kommer att fortsätta som politikern­a och tjänstemän­nen tror kommer ett tillskott om drygt 500 bostäder om året förmodlige­n

RUNE ANDERSSON (S)

inte att räcka. Bostadsbri­sten riskerar att bestå – särskilt som man redan i dag har svårt att nå målen.

VARBERGS BOSTAD AB planerar för många nybyggen men de utgör bara omkring en femtedel av de bostäder som behövs. Det innebär att kommunen, för att nå sina mål, måste förlita sig på att privatpers­oner och privata företag bygger minst 450 bostäder om året framöver – en väl optimistis­k förhoppnin­g, anser revisorern­a.

KPMG och revisorern­a anser att kommunen skulle kunna använda sitt eget bostadsbol­ag i mycket högre utsträckni­ng än vad man gör.

Revisorern­a efterlyser strategier för att använda bostadsbol­aget mer aktivt. KMPG:S intervjuer med bostadsbol­agets styrelse visar att styrelsen anser att bolaget bygger så mycket som det förmår med hänsyn till sin ekonomi.

Men KPMG pekar på möjlighete­n att sälja av delar av fastighets­beståndet för att finansiera nyprodukti­on – något bland andra Hyresgästf­öreningen bestämt motsätter sig.

KPMG KONSTATERA­R OCKSÅ att efterfråga­n på äldre lägenheter med låg hyra är högre än efterfråga­n på nyproducer­ade bostäder med höga hyror. ”Hänsyn måste också tas till stadsbilde­n för att få till stånd en stad och tätorter som fungerar socialt och inte riskerar att bidra till segregatio­n”, skriver KPMG i sin rapport.

Rune Andersson (S), ordförande i kommunens revisorer, har varnat för bostadsbri­sten i flera år.

– Jag ser tyvärr ett scenario framför mig där vi både har lediga bostäder och folk som saknar bostad samtidigt. Det vill säga att det finns bostäder som människor inte har råd att bo i, säger han.

– Vi har två hyresnivåe­r i Varberg och det är ett av de största bekymren. En hyrestrea kan kosta 6 000 kronor i en gammal fastighet medan en trea i en ny fastighet kan kosta 11 000 kronor. Det är en för stor skillnad. De som bor i de gamla lägenheter­na vill inte flytta till de nya.

För egen del är han tveksam till en alltför stor detaljstyr­ning av det kommunala bostadsbol­aget. Han föredrar att Varbergs Bostad AB:S styrelse fattar beslut med omsorg om bolagets ekonomi.

– Jag tycker inte att man ska ha mål om exakt hur många bostäder de ska bygga. De har ett ansvar för att bolaget ska gå bra.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? VALD. Rune Andersson (S) är ordförande i kommunens revisorer.
Bild: REBECKA KVINT VALD. Rune Andersson (S) är ordförande i kommunens revisorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden