Hallands Nyheter

Riksdagens korridorer håller tyst

-

Regeringsf­örhandling­arna sker inom en snäv krets och de halländska riksdagsle­damöterna väntar, precis som många andra, spänt på ett resultat.

Nasa kan för första gången någonsin ha upptäckt en måne utanför vårt solsystem. En upptäckt som enligt astronomen Arne Sikö kan utmana rådande teorier.

Med hjälp av teleskopen Kepler och Hubble kan Nasa ha hittat den första månen någonsin utanför vårt solsystem – en så kallad exomåne.

Om observatio­nerna stämmer snurrar exomånen runt en planet som heter Kepler-1625b, som ligger ungefär 8 000 ljusår från jorden.

– Det här är stort, och om observatio­nerna stämmer utmanar de våra teorier om hur månar blir till, säger astronomen Arne Sikö från Hallands astronomis­ka sällskap.

ARNE SIKÖ ÄR astronom och kurslärare på Plönningeo­bservatori­et och enligt honom finns det tre sätt som en måne kan bildas på. Vår egen måne bildades när en himlakropp av okänd anledning kraschade in i jorden.

En enorm kollision som kastade upp stenar och stoff ut i rymden, och som senare med hjälp av gravitatio­nen sammanstrå­lade till det gråa klot vi i dag kallar för månen.

Ett andra sätt är att en måne bildas av gas och stoff runt en nybildad planet, och det tredje är att en passerande himlakropp fångas av en större planets gravitatio­n. Men för den nyligen observerad­e exomånen kan ingen av dessa scenarion ha inträffat.

– Inga av våra teorier verkar

 ??  ?? NY MÅNE. Nasa teleskop Kepler märkte förändring­ar i ljuset från stjärnan Kepler-1625, något som kan vara bevis för första upptäckten någonsin av en måne utanför vårt solsystem.
NY MÅNE. Nasa teleskop Kepler märkte förändring­ar i ljuset från stjärnan Kepler-1625, något som kan vara bevis för första upptäckten någonsin av en måne utanför vårt solsystem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden