Hallands Nyheter

Hon hittade död älg i trädgården

VARBERG: Lisbeth Claesson i Veddige gjorde en chockerand­e upptäckt på tisdagsmor­gonen. Älgen som de trodde låg och sov var död.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS

– Jadu, jag har en död älgtjur i trädgården men annars är det bra, säger Lisbeth Claesson.

Tidigt på tisdagsmor­gonen blev hon väckt av sin sambo som hade gjort en chockerand­e upptäckt i trädgården.

– Han väckte mig och sade att ”det ligger en älgtjur och sover jämte din bil”. Men sedan kunde vi snabbt konstatera att den var stendöd, säger Lisbeth Claesson.

Älgtjuren har tydligen en skada på magen som gör att Lisbeth misstänker att den stångats med en annan älg. Hon har polisanmäl­t händelsen och nu fått reda på att älgen är hennes.

– Jag har undersökt saken och det visar sig att älgen blir min. Från början tänkte jag att jag skulle jaga rätt på en slaktare men nu har jag fått hjälp av andra att ta hand om den. De skulle undersöka den och se om den gick att göra något med eller inte, säger Lisbeth Claesson.

Exakt varför älgen har dött går bara att slå fast genom en obduktion men Jonas Malmsten, veterinär och viltforska­re vid Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU), ger sin syn på vad som är det mest troliga.

– Det första jag tänker är att han kan ha blivit påkörd och sedan efter detta gått och lagt sig för att dö. När en älg blir påkörd rör det sig om trubbigt våld som oftast inte syns på utsidan utan älgen kan ha spräckt inre organ och fått kraftiga inre blödningar, säger han. Vad ska hon göra om den inte går att slakta?

– Då lämnar man den i skogen. Vilt som har förolyckat­s och inte varit inne på ett slakteri ska läggas ut i skogen och bli föda åt andra djur.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OKLART. Exakt vad som har hänt älgtjuren som hittades i Lisbeths trädgård är svårt att veta, men en teori är att den har blivit påkörd eller varit i slagsmål.
Bild: ANNIKA KARLBOM OKLART. Exakt vad som har hänt älgtjuren som hittades i Lisbeths trädgård är svårt att veta, men en teori är att den har blivit påkörd eller varit i slagsmål.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VILTOLYCKA. Lisbeth Claesson i Veddige fick en chock på tisdagen när hon vaknade och upptäckte en död älg i trädgården.
Bild: ANNIKA KARLBOM VILTOLYCKA. Lisbeth Claesson i Veddige fick en chock på tisdagen när hon vaknade och upptäckte en död älg i trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden