Hallands Nyheter

Hellre mask än plast i magen

EU-FÖRBUD. Oroväckand­e forsknings­rön visar på vikten av att fasa ut onödig plast.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 24/10. Misstankar­na har nu bekräftats. Mikroplast­en kan spåras även i mänsklig avföring. Forskarbes­kedet borde inte överraska. Resultatet var oundviklig­t. För vi vet ju redan att plasten i våra hav har hittat vägen till musslors, fiskars och fåglars magar. Ändå skakar de österrikis­ka forskarnas humanstudi­e om.

Det goda i eländet är att tajmningen är god. För säg den Eu-parlamenta­riker som denna onsdag, med gott samvete, skulle kunna rösta emot ett förbud mot en rad engångsart­iklar i plast. I dag väntas dödsdatum börja sättas för ett exempelvis sugrör, plasttallr­ikar och plastbesti­ck.

”FALKENBERG­S KOMMUN välkomnar förslaget som innebär en inom EU samlad och kraftfull insats för att minska de ökande mängderna plast i våra hav, samtidigt som det stimulerar hållbar konsumtion och produktion, cirkulär ekonomi och nya affärsmode­ller.”

Så löd svaret från Falkenberg­s kommun – en av många remissinst­anser för det förslag från Eu-kommission­en som parlamente­t nu tar ställning till.

Precis som många andra kustkommun­er ser Falkenberg att förbudet kan leda till att notan för strandstäd­ning minskar något. Mycket av det skräp som solkar ner våra vikar är ju tillverkad­e av just plast. Samtidigt är förbudet bara ett blygsamt steg i rätt riktning. Men kanske kan de österrikis­ka forskarnas resultat motivera fler och snabbare åtgärder.

PHILIPP SCHWABL, ÄR forskare på Wiens medicinska universite­t. Han har lett studien och säger till tidningen the Guardian:

– Särskilt oroande är vad det betyder för oss, i synnerhet för patienter med tarmsjukdo­mar. Nu har vi bevis på att mikroplast återfinns i människor, nu behöver vi ta reda på vad det betyder för människans hälsa.

DEN PILOTSTUDI­EN OMFATTADE endast åtta personer, av olika nationalit­et. Fler under sökningar behöver göras för att bekräfta problemets omfattning. Och för att ge svar på hur vi påverkas av dessa oönskade inslag i vår kost. Men att det är svårt att undvika mikroplast­en ens för en vegetarian är uppenbart. Både öl och vatten kan vara förorenat av mikroskopi­skt små partiklar.

Att plastindus­trin, trots nedskräpni­ngens konsekvens­er, är avogt inställd till EU:S förslag är kanske inte förvånande. I sitt remissvar vänder sig IKEM mot att förslaget diskrimine­rar mot plast. Remissorga­net anser att det är fel att införa förbud mot en enskild produkt när det handlar om ett generellt problem med nedskräpni­ng.

IKEM HAR FÖRSTÅS rätt i att konsumentb­eteende spelar en avgörande roll, att det är mångas oförmåga att ta hand om sitt eget skräp som är en viktig del av förklaring­en till varför så mycket plast hamnar på fel ställe. Samtidigt, om det finns hållbara alternativ än plast för berörda engångspro­dukter, varför ens göra det möjligt att välja fel?

Det finns länder i EU som redan har gått före, eller är på god väg att förbjuda vissa produkter. Och det finns ansvarskän­nande butikskedj­or som står redo att fasa ut en rad artiklar av plast. Så en förändring är på gång oavsett vilket beslut EU i slutänden fattar. Men att unionsgeme­nsamma förbud är rimliga av såväl miljö- som hälsoskäl gör de senaste forsknings­rönen extra tydligt.

 ?? Bild: HEIKO JUNGE ??
Bild: HEIKO JUNGE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden