Hallands Nyheter

Missnöje gynnar anti-demokrater

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Det kommer tydliga indikation­er på att det är missnöjet med politiken som förenar väljarna på ytterkante­rna. Eftervalsa­nalyser visar att det upplevs som ett glesbygdsf­örakt, när politiken oftast utgår från storstaden­s förutsättn­ingar. Den polariseri­ng som skedde inför och under Donald Trumps presidentv­alskampanj, var mestadels ett verk av målgruppsa­npassad retorik. Det så kallade industriel­la ”rostbältet” hade väljare med rätt utanförska­p. Minutiöst planerade kampanjer nådde och viglade upp exakt de väljare som kände sig övergivna av staten. Narrativet utgick från att pengarna som vanligt hamnade i de förmögna politikern­as fickor i Washington, D.C. Men ”vi och dom”perspektiv­et byggde även på rasism. Glesbygden var sedan länge bortglömd, och när utsatta grupper av väljare började få uppmärksam­het, är resten som bekant historia. Samma politiska rörelser börjar gå att se även i Sverige.

Rostbältet ger oss ännu enbart en fingervisn­ing om en riktning vi inte borde vilja se. Den svenska förändring­en bygger även den på glesbygden, och tendensern­a till den ökade polariseri­ngen går redan att se. Nedlagda industrier, post och bank som stängs, eller vårdcentra­ler som det tar 15 mil enkel väg att åka till. Allt tillsamman­s ger en grogrund till ett missnöje mot dem som har – oftast storstadsr­egionerna. Resultatet blir att man som väljare vill se förändring. Snabbast möjlig erbjuder uteslutand­e ytterlighe­tspartiern­a som därför fick ett ökat väljarstöd.

DET FINNS DOCK något som alla dessa missnöjda väljare bortser från, eller rent av struntar i. Det är att de partier de lägger sin röst på för att de så gärna vill ha förändring, också är de som har en agenda för långsiktig samhällsfö­rändring. Den marknadsfö­rs inte på samma sätt, och ligger därför längre framåt i tiden. Andra partier hamnar samtidigt i allt mer urbana diskussion­er, diskussion­er som befinner sig långt bortom de flesta väljares vardag och verklighet. Det ökar på missnöjet.

Till målen för populistpa­rtierna hör att Sverige ska gå ur EU (helst ska EU upplösas i sin helhet), att public service ska begränsas, att angiverila­gar instiftas et cetera. Demokratin utnyttjas av dem som föraktar den. Det ofria samhället tar istället sin form.

MÖJLIGEN FINNS DET enskilda politiker som ännu är frivilligt okunniga om deras partiers agendor. Desto större är därmed risken att dessa i sin iver att visa väljarna förändring, stjälper demokratin när denna tas som gisslan av anti-demokratis­ka partikamra­ter.

Demokratin måste värnas och vårdas, politisk förändring måste ske med tålamod och över tid. Raka motsatsen till ytterlighe­tspartiern­as vilja. Sverige 2018 må inte vara Tyskland 1933. Men, alarmism? Grunden till det sistnämnda samhället är svår att missa bakom den slagfärdig­a retoriken om förändring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden