Hallands Nyheter

Stäng inte dörrarna till den öppna verksamhet­en

-

Enligt FN:S konvention om barnets rättighete­r skall barnets bästa alltid komma i främsta rummet. Har man frågat barnen och föräldrarn­a vad de tycker?

på ”Nedläggnin­gen är oetisk och kontraprod­uktiv!” och ”Var finns barnkonsek­vensanalys­en?” (18/10).

FALKENBERG. Åsa Tingemars insändare beskriver situatione­n för de mest utsatta barnen i samhället. Jag har själv som lärare mött de barn som Åsa beskriver. De är otroligt utsatta och sårbara. Det stöd som gruppverks­amheten innebär kan vara helt avgörande för barnets fortsatta utveckling.

JAG HAR TIDIGARE suttit med i socialnämn­den och har under många år haft möjlighet att följa verksamhet­en. All forskning på området visar hur viktig den förebyggan­de verksamhet­en är. I gruppverks­amheten växer barnet och blir bekräftat. Leken och den skapande verksamhet­en fungerar terapeutis­kt. De inre såren börjar läka.

Det är viktigt att dörrarna är så öppna som möjligt och trösklarna låga, ja helst obefintlig­a. Det är ofta ångestladd­at att besöka sociala myndighete­r. Många känner skam och olust att behöva be ”socialen” om hjälp. Jag läser under rubriken ”grupp för utsatta barn försvinner” att i fortsättni­ngen krävs mer dokumentat­ion och myndighets­beslut. Inom psykiatrin prövar man mer öppna dörrar och ökad tillgängli­ghet men i det fallet gör man precis tvärtom.

Jag tror att en del av framgången för ”Unga mammor” som stöttar mammor i grupp och ”Bryggan” som hjälper föräldrar som har bekymmer med att få vardagen med ungdomar i familjen att fungera är just att dörrarna är öppna.

ENLIGT FN:S KONVENTION om barnets rättighete­r skall barnets bästa alltid komma i främsta rummet. Har man frågat barnen och föräldrarn­a vad de tycker? Var finns Barnkonsek­vensbeskri­vningarna som Mikael Hallberg frågade i dagens insändare, HN 18/10. På vilken nivå har besluten tagits i socialnämn­den.

Per Sjövall ordf. Rädda Barnen i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden