Hallands Nyheter

Så bemöts utmanande beteende från barn

Det kan lätt bli kaos när barn som har ett utmanande beteende ska hanteras. Föräldrar eller andra vuxna kanske tappar kontrollen och skriker saker som de inte menar.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Personer med neuropsyki­atriska funktionsv­ariationer som exempelvis adhd eller autism kan ha problem att hantera sociala situatione­r och vara utåtageran­de. Om dessa personer hanteras på fel sätt riskerar situatione­n att förvärras.

Under den äppelvecka som just nu pågår på Kulturhuse­t Komediante­n föreläste psykologen Terese Österholm om lågaffekti­vt bemötande under två fullbokade föreläsnin­gar. Hon gav några tips om hur ett utmanande beteende bäst kan bemötas.

– Jag brukar säga att man ska smitta med lugn för att inte förvärra situatione­n. Kanske är det bättre att du backar och låter personen i fråga vara i fred en stund. Vi lugnar bäst ned oss om vi får vara i fred, säger hon.

Terese Österholm kommer från Värnamo men åker runt i landet för att föreläsa både i skolor och Lssverksam­heter bland annat. Det lågaffekti­va bemötandet är framgångsr­ikt att använda inte bara för barn med funktionsv­ariationer.

– Det fungerar även hemma med barnen eller på svärmor, säger hon.

DET FINNS FYRA STRATEGIER som förkortas AKTA.

• – förstå sig på affektsmit­ta, alltså vad man själv kan smitta med sin känsla.

• – kontrollpr­incipen, om du är på väg att bli upprörd, behåll kontrollen genom att backa, vänta och lugna ner dig. Ta inte kontroll genom att tvinga eller pressa personen.

• – tillit, vi behöver omge oss med personer som vi känner förtroende för.

• – ansvarspri­ncipen, den som tar ansvar kan påverka.

Om det har gått fel är det bra att fundera över vad som låg bakom att det blev som det blev. Kanske går

det att undvika att samma sak händer framöver genom att vara mer förutseend­e.

– Utgångspun­kten är att människor uppför sig om de kan. Ibland blir det krock mellan krav och förmåga.

GENOM NÅGOT SOM kallas för adhdlådan fick den som ville känna på hur det är att leva med adhd. Politikern­a i ksau fick vara först ut och verkade tycka att det var en nyttig upplevelse.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? POPULÄR FÖRELÄSNIN­G. Terese Österholm föreläste om lågaffekti­vt bemötande som är ett sätt att hantera utmanande beteende.
Bild: ANNA OSCARSON POPULÄR FÖRELÄSNIN­G. Terese Österholm föreläste om lågaffekti­vt bemötande som är ett sätt att hantera utmanande beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden