Hallands Nyheter

Fn-dagen firas med kärlekstal

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

I dag firas Fn-dagen runt om i världen. I många svenska städer uppmärksam­mas dagen och i Varberg kommer Thage G. Peterson hålla tal om FN:S betydelse i fredsarbet­et.

Han har bland annat varit industrimi­nister, riksdagens talman och försvarsmi­nister. I dag ska Thage G. Peterson hålla tal i Brunnspark­en samtidigt som det är en ljusvaka mot kärnvapen.

– DET KOMMER BLI en kärleksför­klaring till FN. Jag ska prata om FN:S betydelse för världsfred­en. Utan FN tror jag att det skulle bli ett tredje världskrig. Det diskuteras mycket kring att världssamf­undet är svagt men vi har ingen annan organisati­on som håller ihop världens alla länder, säger Thage G. Peterson.

”Utan FN tror jag att det skulle bli ett tredje världskrig.”

THAGE G. PETERSON före detta talman i riksdagen

Han menar på att FN är den enda mötesplats som världens folk och länder har och det har stor betydelse för att bromsa den globala uppvärmnin­gen och för att stoppa kärnvapen.

–FN blir inte starkare än vad medlemslän­derna är. Är medlemslän­derna svaga och fega blir FN också det. Men ska vi komma någonstans behöver vi FN.

HAN UPPMANAR ÄVEN i sitt tal Sveriges regering att underteckn­a kärnvapena­vtalet som förbjuder kärnvapen.

– Regeringen har varit feg och vill inte bråka med USA, men jag tycker att man måste ta till hårda ord för Sverige har ändå ett namn att vara emot kärnvapen, säger Thage G. Peterson och fortsätter:

– Jag landar ändå i att man måste ha ledare som tror på framtiden. Annars blir det pessimiste­rna och negativa människor som styr dagordning­en. Tror man inte på framtiden blir det ingen ljus framtid.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? FN-DAGEN. Thage G. Peterson har talat i många städer på Fn-dagen men det är första gången i Varberg.
Bild: ELLINOR SVENSSON FN-DAGEN. Thage G. Peterson har talat i många städer på Fn-dagen men det är första gången i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden