Hallands Nyheter

Hallänning­ar i riksdagen väntar spänt

I drygt en vecka har Stefan Löfven sonderat terrängen för att bilda en regering. I riksdagsko­rridorerna liksom i världen utanför väntar man på besked.

- REBECKA KVINT rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69 OLOF SVAHN

”Sedan fick Stefan Löfven sonderings­uppdraget och han har ju inte så lätt att bilda regering. Så den där luften som gick ur, den är på väg tillbaka nu. Bolen kommer kanske snart tillbaka till vår planhalva.”

riksdagsle­damot

Drygt sex veckor har passerat sedan valet men vilken regering som ska leda Sverige de närmaste fyra åren är ännu inte klart.

I måndags sa Stefan Löfven (S) på en pressträff att ”inga positioner har förändrats” och att läget är komplicera­t. Han har haft talmannens uppdrag att sondera terrängen för att bilda en regering i över en vecka, men hittills har inga framsteg gjorts vad som kommit allmänhete­n till kännedom.

HN HAR TRÄFFAT tre av de halländska riksdagsle­damöterna på plats i riksdagen för att fråga om deras bild av läget.

Hans Hoff föreslår att intervjun med honom kan hållas strax utanför talmanskor­ridoren, och det passar ju bra med tanke på det som intervjun ska kretsa kring.

– Väldigt få människor är med i den här processen. Det här är på partiledar­nivå, eller i alla fall inom en väldigt snäv krets, säger Hans Hoff (S).

Hans Hoff anser att Sverige står mellan ett vägval där den ena vägen liknar Danmarks där Dansk Folkeparti har stort inflytande över politiken, eller en väg närmare den i Tyskland där blockövers­kridande samarbeten präglat politiken.

– Med de här regeringsf­örhandling­arna väljer Sverige väg för framtiden.

– Jag tror att en regering med Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Liberalern­a och Centerpart­iet eller

JÖRGEN WARBORN (M)

ett långtgåend­e samarbete mellan de partierna hade varit det bästa för Sverige.

– Jag hoppas att man diskuterar och hittar lösningar och kompromiss­er från alla partier.

HANS PARTIKAMRA­T Adnan Dibrani (S) framhåller Stefan Löfvens förhandlin­gstaktik:

– Stefan är gammal förhandlar­e och det märks. Det är stor skillnad på honom och Ulf Kristersso­n. Han har en linje, ingenting slipper ut. Han håller detta inom en snäv krets och det gör han helt rätt i. Mycket beror nu på vad Centerpart­iet och Liberalern­a gör.

– Vi vill att Sverige ska styras stabilt. Sverige är inte byggt för block, det är byggt utifrån partier, säger Adnan Dibrani.

JÖRGEN WARBORN (M) möter upp i den så kallade bankhallen – ett slags entréhall i riksdagshu­set – mellan två möten.

Han säger sig ha gott förtroende för sin partiledar­e och han tycker att stämningen i den moderata riksdagsgr­uppen är god.

Jörgen Warborn hade hoppats att Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns bud om en regering med Allianspol­itik innehållan­de Moderatern­a och ett eller flera andra partier skulle få stöd, men så blev det som bekant inte.

– Jag tycker att det var ett kreativt och bra förslag. Det hade luckrat upp en del låsningar. När det inte vann framgång gick luften ur lite grand.

– Och sedan fick Stefan Löfven sonderings­uppdraget och han har ju inte så lätt att bilda regering. Så den där luften som gick ur, den är på väg tillbaka nu. Bollen kommer kanske snart tillbaka till vår planhalva, säger Jörgen Warborn.

BÅDE HANS HOFF, Adnan Dibrani och Jörgen Warborn tror att det snart – för att sätta press på processen och föra den framåt – blir dags att pröva olika regeringsa­lternativ på riktigt.

De tror att talmannen kommer kräva att olika alternativ prövas i kammaren. När varje ledamot måste trycka på en knapp och verkligen ta ställning tror de att den nya regeringen snart kan vara på plats.

Ingen av dem vågar dock spå när en ny regering kan ta plats i Rosenbad.

När jag frågar dem hur de tror att läget ser ut om en månad svarar alla tre att de hoppas och tror att en ny regering då är på plats.

”Det här är stort, och om observatio­nerna stämmer utmanar den våra teorier om hur månar blir till.” ARNE SIKÖ,

astronom

stämma på den här månen. Det är mycket mystiskt, säger Arne Sikö.

Problemet är att både moderplane­ten Kepler 1625b och dess måne är gasjättar, himlakropp­ar som mestadels består av gas eller flytande materia – som till exempel Jupiter.

DET OMÖJLIGGÖR ATT månen skulle ha skapats av uppkastat stoff från en kollision, då de två gasjättarn­a saknar en fast yta.

Exomånen är också alldeles för stor för att ha skapats av stoff när Kepler 1625b bildades, och enligt Arne Sikö verkar det resterande scenariot högst otroligt även det.

– Den här exomånen är oerhört stor jämfört med sin moderplane­t och det är osannolikt att den fångats in utifrån.

Den potentiell­a exomånen upptäcktes först av Nasas Keplertele­skop och har sedan studerats närmre av teleskopet Hubble.

Men enligt Arne Sikö kommer det krävas ytterligar­e undersökni­ngar innan man kan fastställa att månen verkligen är en måne.

– Jag skulle gissa att det är 50/50, men jag är vanligtvis skeptiskt. Samtidigt hade Nasa inte gått ut med om det inte var sannolikt att det är en måne, säger Arne Sikö.

Keplertele­skopet upptäckte Kepler 1625b och dess måne (Kepler 1625b I) genom att mäta förändring­ar i ljusstyrka­n från de båda himlakropp­arnas värdstjärn­a. Med den så kallade ”transitmet­oden” kan teleskopet se när en planet, eller måne, passerar framför stjärnan och skapar en dipp i ljusstyrka­n.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? I RIKSDAGEN. Hans Hoff (S) från Slöinge är ledamot av riksdagen. Hallänning­arna har bytt plats i plenisalen. Den här mandatperi­oden sitter de längre fram i salen än tidigare.
Bild: REBECKA KVINT I RIKSDAGEN. Hans Hoff (S) från Slöinge är ledamot av riksdagen. Hallänning­arna har bytt plats i plenisalen. Den här mandatperi­oden sitter de längre fram i salen än tidigare.
 ??  ??
 ?? Bild: DAN DURDA/AP/TT ??
Bild: DAN DURDA/AP/TT
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? FÖRBRYLLAD. Astronomen Arne Sikö är häpen av upptäckten som skulle kunna betyda en revidering av rådande teorier om hur månar blir till.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV FÖRBRYLLAD. Astronomen Arne Sikö är häpen av upptäckten som skulle kunna betyda en revidering av rådande teorier om hur månar blir till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden