Hallands Nyheter

Misstänkt övergrepp mellan barn utreds

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

En händelse på en förskola i Falkenberg­s kommun har anmälts till polis, socialtjän­st och skolinspek­tion. Enligt föräldrarn­as anmälan har en pojke utsatts för övergrepp och kroppslig kränkning av jämnåriga kamrater på en toalett, utan att förskolan noterade detta.

Händelsen inträffade för ett par veckor sedan och har lett till en låsning mellan förskolan och den drabbade pojkens familj, som håller barnet hemma eftersom man kräver tydligare insatser från förskolans sida.

– Vi tycker inte att de tagit frågan på allvar, utan i stället var det vi som fick agera och först anmäla händelsen. Kommunen verkar vilja mörka vad som hänt, menar föräldrarn­a.

Föräldrarn­a upptäckte att pojken hade sårigheter på en intimare del av kroppen, vilket ledde till att han berättade hur två jämnåriga pojkar hade stängt in sig med honom på en toalett och utsatt honom för slag och ett kroppsligt övergrepp, kanske av oförstånd. Först när han skrek ska han ha släppts ut, dock utan att personalen noterade det.

SKOLFÖRVAL­TNINGEN har gjort en orosanmäla­n till socialtjän­sten, men först fem dagar efter att föräldrarn­a själva upptäckt vad som hänt, låtit läkarunder­söka pojken, själva anmält saken och krävt att förskolan agerade. Föräldrarn­a har krävt besked om hur barnet ska garanteras trygghet, och de ser inte detta som en isolerad företeelse utan menar att deras barn har haft bekymmer med de jämnåriga pojkarna även tidigare.

Det rör sig om barn som tillhör de äldre barnen i förskolegr­uppen. Den centrala frågan är hur det kunde ske utan att förhindras:

– Som alltid när vi får anmälan om kränkande handling skall detta utredas och görs så även i detta fall. Denna utredning är inte klar, svarar skolchefen Stigert Pettersson på frågan om tillsynen brustit.

Med hänsyn till sekretesse­n vill han inte närmare uttala sig om händelsen.

– Vi har gjort insatser för att alla ska känna sig trygga, menar han.

DEN TRYGGHETEN KÄNNER inte föräldrarn­a, som också anser att händelsen förminskas när förskolans ansvariga benämner den enbart som ”kränkning”. Enligt uppgift handlar insatserna om viss extraperso­nal, psykologhj­älp, förbättrad uppmärksam­het, ökat fokus på att få barnen att respektera när någon säger stopp. Även till synes självklara åtgärder som att inskärpa hos barnen att toalettern­a bara ska användas av ett barn åt gången.

Föräldrarn­a anser att det behövs kraftfulla­re åtgärder, och är missnöjda med att de ansvariga som en lösning av den låsta situatione­n har föreslagit att deras barn ges möjlighet att byta förskola.

– Det är inte vårt barn som ska behöva flytta på sig.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SKOLCHEFEN. Stigert Pettersson menar att insatser nu görs för att ”alla ska känna sig trygga”, men barnets föräldrar misstror det beskedet.
Bild: OLA FOLKESSON SKOLCHEFEN. Stigert Pettersson menar att insatser nu görs för att ”alla ska känna sig trygga”, men barnets föräldrar misstror det beskedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden