Hallands Nyheter

Lucia läggs ned och återuppstå­r

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det blir inget traditione­llt luciatåg i Falkenberg i år. Men som vanligt blir det luciakonse­rter i Falkenberg­s kyrka. I något annorlunda tappning.

Arvidstorp­s IK har varit med att arrangera luciatåg i Falkenberg i över 40 år. Till en början ihop med Falkenberg­s FF och Falkenberg­s IK. De senaste 20 åren har AIK dragit runt arrangeman­get själva men bestämde i år att lägga ned sitt engagemang.

– Det är svårt att få ihop tjejer som är intressera­de. Förr kunde vi få 25–40 anmälninga­r men förra året kom det bara två till auditionen och en hoppade av. Kyrkan hjälpte till med sin ungdomskör så att vi fick ihop ett luciatåg i alla fall. Men nu har vi bestämt att lägga ned, säger Christer Svensson som är ordförande i AIK.

HAN HAR OCKSÅ varit den som hållit i arrangeman­get som krävt en hel del arbete.

– Ja, det kommer jag inte att sakna. Men det är synd för alla äldreboend­en och företag som brukat engagera oss och uppskattat våra besök.

Föra året bestämdes att man skulle gå ifrån att rösta fram vem som skulle bli lucia och i stället lotta fram ljusdrottn­ingen.

– Det tyckte jag inte riktigt om och tror att det kan vara en orsak till att intresset minskat. Detta betyder väl också att föreningen tappar en inkomstkäl­la?

– Ja, vi brukar dra in 15000– 20 000 kronor varje år på detta. Nu får vi försöka ta igen det på annat sätt. Genom att sälja mer lotter och granar. Det byggs ju mycket runt Aik-vallen och de som har granar får gärna köpa av oss, säger Christer Svensson, före detta luciagener­al.

OM DET SER mörkt ut för luciatågen som åkt runt till många institutio­ner och företag så är det ljusare när det gäller de traditione­lla luciakonse­rterna i kyrkan. Som vanligt blir det två stycken på luciadagen.

– Förra året när de frivilliga sångarna bland luciakandi­dater uteblev fick vi göra en nödlösning. En ungdomskör i kyrkan fick haka på i luciatågen då medan vår vanliga kör medverkade vid kyrkokonse­rterna. Därför bestämde vi oss i år för att göra något annat i kyrkan, berättar organist Maria Löfberg.

– Det blir förnyelse och tradition på samma gång. I år blir det tre körer då vi har kyrkans kör Cantica Nova, Kulturskol­ans kör Spira och Falkenberg­s gymnasiums estetkör. I stället för 25 sångare i koret blir det kanske uppåt 80 stycken. Men ni kommer inte att åka runt med luciatåg till äldreboend­en och företag?

– Nej, det blir alldeles för stort. Men detta kan ju öppna för egna initiativ om någon annan vill göra det, menar Maria Löfberg.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ?? ÄNDRAT KONSERTUPP­LÄGG. Luciafiran­det med konsert i kyrkan blir kvar men i en lite annorlunda form. Bilden är från 2014.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ÄNDRAT KONSERTUPP­LÄGG. Luciafiran­det med konsert i kyrkan blir kvar men i en lite annorlunda form. Bilden är från 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden