Hallands Nyheter

”Rimligt” att sänka skatt på pensioner

SVERIGE: BÅDE REGERINGEN OCH ALLIANSEN DRIVER FRÅGAN

-

Trots problemen med att få fram en ny regering kan pensionäre­rna räkna med sänkt skatt redan nästa år. Både regeringen och Alliansen driver frågan. – Vi kan tycka att det är rimligt, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n i Moderatern­a.

Finns ingen ny regering på plats den 15 november blir det övergångsr­egeringen som får lägga en övergångsb­udget. Den ska inte innehålla kontrovers­iella eller tydligt partipolit­iska förslag, men mycket hamnar i en gråzon.

Regeringen har därför haft samtal om vilka principer som ska gälla för budgeten med Allianspar­tiernas ekonomiskp­olitiska talesperso­ner.

– Det är ny mark, och vi formar nu praxis, säger Elisabeth Svantesson.

EN FRÅGA SOM brådskar är sänkt skatt på pensioner, som i princip alla partier lovade i valrörelse­n.

– Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan. Och det är också en diskussion som vi har fört med regeringen, att vi kan tycka att det är rimligt att den kommer med, säger Elisabeth Svantesson och konstatera­r att det finns en stor samsyn i riksdagen.

Finansmini­ster Magdalena An- dersson vill inte kommentera, men Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutsk­ott, säger att frågan om sänkt skatt för pensionäre­r är prioritera­d.

– För oss är det viktigt att vi på ett eller annat sätt kan fortsätta att ta bort den här klyftan mellan löntagare och pensionäre­r, som ju Moderatern­a införde en gång, säger han.

ska ske blir en senare

EXAKT HUR DET fråga.

– Jag tror egentligen inte att pensionäre­rna bryr sig så jättemycke­t om hur det sker, utan de är intressera­de av att det ska genomföras, säger Olovsson.

Kristdemok­raternas ekonomiskp­olitiske talesperso­n Jakob Forssmed anser att det är viktigt att få med sänkt skatt på pensioner i en övergångsb­udget.

I övrigt vill han se en stram övergångsb­udget utan nya satsningar, eftersom en ny regering kan göra förändring­ar i efterhand.

– Varje regering har förmånen att kunna lägga extra ändringsbu­dgetar efter årsskiftet. Det finns alla möjlighete­r för en ny regering

”Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan.”

ELISABETH SVANTESSON (M)

att lägga fram sin politik för riksdagen och göra stora förändring­ar i budgeten relativt snart, säger han.

Det innebär till exempel att anslag till polis och försvar kan höjas även efter årsskiftet. Försvarsma­kten hoppas på tre miljarder kronor mer 2019 och polisen vill ha mer pengar för fler civilanstä­llda.

Om en övergångsr­egering lägger en budgetprop­osition, kan riksdagens partier sedan motionera på den med sina förslag till budget. Elisabeth Svantesson (M) vill dock inte svara på frågan om Moderatern­a eller Alliansen har för avsikt att lägga en budgetmoti­on.

– Vi ska återkomma i närtid med

 ??  ??
 ??  ?? TRUMFKORT. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) i samtal pensionäre­r i samband med som lagt kort ligger och det blir en skattesänk­ning redan nästa år.
TRUMFKORT. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) i samtal pensionäre­r i samband med som lagt kort ligger och det blir en skattesänk­ning redan nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden