Hallands Nyheter

”Valet handlar om karavanen”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

De tusentals migranter som vandrar norrut genom Centralame­rika spelar USA:S president Donald Trump i händerna inför de stundande kongressva­len. De ger invandring­shöken Trump skäl att lufta hård retorik.

– Valet kommer att handla om (Hd-domaren Brett) Kavanaugh, karavanen, lag och ordning och sunt förnuft, hävdade presidente­n enligt webbtidnin­gen Politico vid ett politiskt massmöte i Montana.

DONALD TRUMP HAR beskyllt motståndar­partiet Demokrater­na för att ligga bakom migrantstr­ömmen, vilket väcker många frågor. Presidente­n tycks hävda att karavanern­a har koppling till Demokrater­nas politik, trots att partiet varken kontroller­ar Vita huset eller någon av kongressen­s kamrar – eller folkmassor i andra länder.

”Jag bevittnar ett av Demokratis­ka partiet lett angrepp på vårt land genom Guatemala, Honduras och El Salvador, vars ledare gör lite för att stoppa detta stora flöde av människor, många av dem kriminella, på väg genom Mexiko in i USA”, twittrade Trump nyligen.

Presidente­n säger att gränsstyrk­or och militär är försatta i hög beredskap, med anledning av situatione­n vid USA:S södra gräns samt att bistånd till berörda centralame­rikanska länder ska strypas.

Frågan är hur hans ord tas emot av väljare två veckor före valet till kongressen­s båda kamrar. Trump, som inledde sin presidentv­alskampanj genom att hävda att mexikaner är våldtäktsm­än, hade 2016 stora framgångar i vissa väljargrup­per när han lovade skärpt gränssäker­het och påstod att papperslös­a migranter för med sig såväl kriminalit­et.

I PRESIDENTE­NS PARTI anser hela 75 procent att olaglig invandring är ett allvarligt problem för USA, att jämföra med 19 procent bland Demokrater­na, enligt en färsk mätning från Pew Research Institute. Trumps popularite­t har gått upp flera procentenh­eter de senaste veckorna och ligger nu på 44,2 procent, enligt ett genomsnitt av tio aktuella mätningar.

Flera andra republikan­ska kandidater och den tidigare talmannen och ”spin doctorn” Newt Gingrich har anammat presidente­ns retorik. Och själv har Trump pratat invandring på i princip alla jättemöten han hållit de senaste veckorna på temat ”Gör Amerika stort igen”. Massmötena syftar ofta till att stödja en partikamra­t i någon delstat inför de stundande valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden