Hallands Nyheter

”Något horribelt har skett”

- TT

”Det verkar mycket trovärdigt att här har skett något fruktansvä­rt, något horribelt”, säger statsminis­ter Stefan Löfven om det misstänkta mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi. Men han vill ha fakta på bordet innan han drar några slutsatser.

Journalist­en Jamal Khashoggis död har fått Tyskland att stoppa sin vapenexpor­t till Saudiarabi­en. Landets näringsmin­ister vill nu se enad syn från Eu-håll på bojkotten.

Stefan Löfven tvekar och hänvisar till ländernas olika lagstiftni­ng.

– Det är myndighete­n ISP, som tar varje ärende för sig och behandlar. Vi har olika regler inom EU för vapenexpor­t och Sveriges regering kan inte bortse från Sveriges rikes lag, säger Löfven.

Det misstänkta mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi har fått Tyskland att för andra gången i år stoppa exporten av krigsmater­iel till Saudiarabi­en.

I Sverige talar frivilligo­rganisatio­nen Svenska freds ”om droppen som fick bägaren att rinna över” och Vänsterpar­tiets partiledar­e Jonas Sjöstedt kräver nu politiska åtgärder.

– Nu krävs politiska reaktioner. Det krävs ledarskap som jag tycker att den tyska regeringen har visat och jag hade önskat att statsminis­tern gav motsvarand­e tydliga markering. Visar det sig att detta är ett planerat överlagt mord så måste det ha konsekvens­er till exempel i form av ett vapenembar­go från EU:S sida, säger Jonas Sjöstedt i riksdagens kammare.

På frågan om att stoppa vapenexpor­t till Saudiarabi­en pekar Löfven på att Sverige nyss antagit en ny vapenexpor­tlagstiftn­ing.

– Den kom till av det skälet att det skulle bli svårare för de länder som inte står upp för demokrati och mänskliga rättighete­r, säger Löfven.

Han uppger i stället att den berörda myndighete­n måste pröva de här fallen.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? för Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bil Salman.
Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) för Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bil Salman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden