Hallands Nyheter

Firandet kom av sig

Allsvenska­n, var god dröj. Helsingbor­g fick nöja sig med 1–1 hemma mot Halmstad och skåningarn­a får därmed vänta på att lämna Superettan bakom sig.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Redan innan säsongen stod det klart att landslagsk­aptenen Andreas Granqvist, 33, skulle flytta hem till Helsingbor­g och Superettan efter VM i Ryssland.

HIF har tagit stormkliv mot Allsvenska­n 2019 och redan i söndags kunde Helsingbor­g ha blivit allsvenskt i kavaj. Tabelltvåa­n Falkenberg kunde dock inte besegra trean Eskilstuna och skåningarn­a fick försöka att säkra det allsvenska kontraktet av egen kraft.

FÖRSTA FÖRSÖKET KOM hemma på Olympia under tisdagskvä­llen. På andra sidan stod ett kvaljagand­e Halmstad – samma Halmstad som i november 2016 skickade ner Helsingbor­g i Superettan genom att avgöra dubbelmöte­t under kvalets tre sista minuterna. Under den första halvleken – inför 9 238 åskådare – verkade det som att inget av lagen ville säkra något allsvenskt spel eller ta ett kliv för att nå en kvalplats.

– Det var en jättedålig förstahalv­lek, en av de sämre halvlekarn­a sedan jag kom tillbaka, säger Andreas Granqvist till C More.

– Vi kanske var lite tagna av stundens allvar.

Då var det bättre fart efter paus och det var främst Helsingbor­g som tryckte på för ett ledningsmå­l.

DÅ VAR DET i stället Halmstad som tog ledningen. Landslagsb­acken Andreas Granqvist kom på efterkälke­n när Gabriel Gudmundsso­n sprang i djupled och trots en viss uppvaktnin­g kunde vänsterytt­ern skicka in 1–0 i Kalle Joelssons bortre hörn i den 57:e minuten.

HIF:S replik kom fyra minuter senare. Islänninge­n Andri Bjarnason drog till precis utanför straffområ­det och via benen på Halmstadsb­acken Peter Larsson – som tog Sm-guld med HIF 2011 och var med när laget åkte ur – letade 1–1-bollen sig in bakom Malkolm Nilsson i bortamålet.

SAMME BJARNASON VAR i den 86:e minuten ytterst nära att sätta 2–1, men Nilsson svarade för en stark enhandsräd­dning. På tilläggsti­d hade Gudmundsso­n ett gyllene läge att avgöra för Halmstad, men lyftningen gick utanför och mötet på Olympia slutade 1–1.

Helsingbor­g leder fortsatt Superettan med sina 59 poäng med tre omgångar kvar att spela. Fyra poäng bakom finns Falkenberg och trean Eskilstuna har 51 poäng på kvalplats.

– Vi är svårslagna. Det visar vi i dag också. Det behövs en poäng till på tre matcher och det är klart vi ska klara det, säger Granqvist.

Närmast väntar Öster på bortaplan på lördag för HIF. Kvällen innan kan HIF bli allsvenskt utan att spela om Landskrona tar poäng hemma mot Eskilstuna.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN ?? INTE KLARA. Andreas Granqvist får vänta på allsvenskt avancemang med sitt HIF.
Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN INTE KLARA. Andreas Granqvist får vänta på allsvenskt avancemang med sitt HIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden