Hallands Nyheter

Emma Severinsso­n har pluggat igenom över tusen veckotidni­ngar från 1920-talet.

FALKENBERG: NU SKA HON DISPUTERA

-

Forskaren Emma Severinsso­n vet det mesta om moderna kvinnor på 20-talet. Hon har plöjt igenom över tusen veckotidni­ngar från 1920-talet. Några myter har hon kunnat slå hål på. – Det har varit så roliga år! säger hon.

”Nej, det var inte bristen på män att gifta sig med efter kriget som tvingade kvinnorna att börja jobba. Orsaken var en helt annan.”

Via studier i litteratur­vetenskap vid Lunds Universite­t halkade Slöingetje­jen Emma in på ämnet historia. Hon ville förstå den äldre litteratur­en bättre och en termin historia blev fyra. När det utlystes doktorandt­jänster i historia var hon en av de tre som fick en tjänst av femtio sökande. Då hade hon pluggat nio år och läst, förutom litteratur­vetenskap och historia, också genusveten­skap och svenska.

Nu, fem år senare, är avhandling­en närmast klar.

– Jag skriver om den generation kvinnor som var de första att växa upp efter att den långa kampen om rösträtt för kvinnor hade gått igenom. Nya äktenskaps­lagar som likställde makarna, liksom lagar som gav kvinnor större tillträde till arbetsmark­naden, hade trätt i kraft. De moderna kvinnorna körde bil, idrottade, deltog i nöjeslivet och försörjde sig själva.

Emma konstatera­r att dessa kvinnor hade en politisk sprängkraf­t och utmanade den tidens genusnorme­r.

– Det fanns en rädsla i samhället vid den tiden att dessa kvinnor skulle maskulinis­eras och bli som män, för hur skulle samhället ta sig uttryck om kvinnor hade samma möjlighete­r och ställde samma krav som män? Skulle männen behöva vara hemma och ta hand om hem och barn medan kvinnor gjorde karriär? Det är ju faktiskt lite samma debatt som pågår än idag.

I SIN FORSKNING har Emma kommit fram till att det inte var kvinnoöver­skottet och med det den minskade möjlighete­n att gifta sig och skaffa barn som gjorde att kvinnor under 20-talet tvingades arbeta. För många var det ett frivilligt val. Emma förklarar: – I veckotidni­ngarna diskuterar nämligen kvinnor att de inte vill gifta sig eftersom att de vill ha sin frihet, försörja sig själva och slippa vara underordna­de en man.

– Dessutom kan jag också visa att rasbiologi­ska tankar var betydande i populärkul­turen tidigt under 1920-talet liksom att det fanns Fröken Sverigetäv­lingar redan 1924. Tidigare forskning har förlagt dessa till slutet av 1940-talet.

EMMA SOM ÄR uppvuxen i Getinge och Slöinge upplevde en stor kontrast när hon som 20-åring kom till Lund.

– Det var ganska omvälvande för mig. Kontrasten mellan Slöinge och Lund var stor. Jag var inte alls förberedd på vad det innebar att skriva tentor eller alla teoretiska begrepp. Det var nervöst och ångestfyll­t i början

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EN EGEN VÄRLD. I damtidning­arnas värld på 20-talet kunde de moderna kvinnorna som nyligen fått rösträtt diskutera giftermål, jobb och jämställdh­et.
Bild: ANNIKA KARLBOM EN EGEN VÄRLD. I damtidning­arnas värld på 20-talet kunde de moderna kvinnorna som nyligen fått rösträtt diskutera giftermål, jobb och jämställdh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden