Hallands Nyheter

Hillary-hatet biter inte

PRIMÄRVAL. Bakom den självförhä­rligande och nonchalant­a retoriken finns varje populists rädsla inför kravet att börja leverera.

- LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

SIGNERAT 25/10. När löven vissnat från träden i Sverige har hösten knappt börjat i USA, men innan amerikaner­na får fira Thanksgivi­ng är det dags att gå till valurnorna. Det är knappt ett par veckor kvar till primärvale­n den 6 november. Då ska det röstas om samtliga platser i representa­nthuset och en tredjedel av platserna i senaten. För tillfället har Republikan­erna majoritet i båda politiska församling­arna, men kanske inte så länge till. President Donald Trumps konservati­va majoritet hotas främst av kvinnorna han öppet förminskar i sina kritiska tal om #Metoo.

PRIMÄRVALS­KAMPANJERN­A PRÄGLAS AV debatter som ur svenskt perspektiv kan uppfattas rent kaosartade. Smutskastn­ing och hårda ord är vardagsmat i USA:S politiska klimat, men presidente­n trum(p) far alla andra. På ett kampanjmöt­e i Pennsylvan­ia anklagade han Hillary Clinton för att kollaborer­a med Ryssland inför presidentv­alet 2016. ”Det fanns en hemlig överenskom­melse mellan Hillary, Demokrater­na och Ryssland” sade han nonchalant inför den påhejande publiken. Ingen tycktes minnas att presidente­n själv fortfarand­e är under utredning för rysk valinbland­ning. Publiken gladdes av påhoppet och ropade i kör: ”lås in henne” (Omni 11/10).

TRUMP KASTAR I sedvanlig ordning tillbaka bollen till den som kastade. Anklagelse­r, från landsförrä­deri till sexuella övergrepp, rinner av honom olikt någon annan politiker. Det är synnerlige­n enkelt att överleva när all kritik kan klassas som en konspirati­on från etablissem­anget. För att citera författare­n Peter Pomerantse­v lever Trump och hans följare i en värld där ”ingenting är sant och allting är möjligt”. Det är med den utgångspun­kten som Trump hånade och förkastade Dr Blasey Fords vittnesmål mot högsta domstolen-kandidaten Brett Kavanaugh.

Att Trump-anhängare följer med i de förljugna lovsångern­a spelar föga roll i valen om fler kvinnor väljer att rösta. Cirka 50 procent av befolkning­en röstar i USA:S val, vilket ger tillfällig­a svängrum för aktuella politiska frågor. I en valrörelse som färgas av en kvinnokrit­isk, republikan­sk president finns stor potential för demokratis­k seger. Enligt amerikansk­a nyhetssajt­en Fivethirty­eight är det 85 procents chans att demokrater­na återtar kontrollen i representa­nthuset (24/11-17).

EN FÖRLORAD KONTROLL över representa­nthuset blir den för Demokrater­na nödvändiga blockering­en mot Trumps politik. Oddsen är inte goda för mannen som skulle göra Amerika stort igen. Därför är det inte underligt att Trump retirerar till välkänt territoriu­m. Kanske kan presidente­n locka en och annan väljare med sin anti-hillaryret­orik, trots att valet handlar om allt annat än Clinton. Likt alla populister vinner han som mest på att kritisera etablissem­anget, men som president har han blivit en del av det han hatar. Bakom den självförhä­rligande och nonchalant­a retoriken finns varje populists rädsla inför kravet att börja leverera. Mycket snack och lite verkstad går inte hem när väljarna ska gå till valurnorna.

 ?? Bild: EVAN VUCCI ??
Bild: EVAN VUCCI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden