Hallands Nyheter

Varning för teparty sockrat med arsenik

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Ett allvarligt missöde med frysen och plötsligt står jag där i köket, med spisrosor på kinderna och förkläde. En riktig huskvinna? Kanske är min erfarna uppenbarel­se inte riktigt vad den där Greta hade i åtanke när hon på kultursida­n i DN skrev sin pamflett till huskvinnas försvar. Och egentligen hade jag ju moget tänkt att avfärda den där våpiga texten som precis just det. Men när den femtielfte köttbullen rullas kan irritation­en inte längre stillas.

SÅ MITT I stekoset låter jag mig ta in det faktum att de amerikansk­a tepartyide­alen, sent omsider, alltså tycks ha nått huvudstade­n och blivit ”coola”? I alla fall är det vad den unga Greta vill göra gällande. Hon slår fast att ”handbollss­pelaren och aktivisten Linnéa Claeson är ”ute”, att Instagramf­eminismen har spelat ut sin roll”. Yngre medelålder­s kvinnor på landet som tror något annat är hopplöst efter sin tid – hävdar en sågningsly­sten Greta.

I huvudstade­n däremot påstås ett slags nykonserva­tiv antifemini­sm vara det nya svarta. En stockholms­k medelklass påstås ha drabbats av feministis­k leda och vara redo att kasta det uttjatade överbord. Detta till förmån för ett slags femtiotals­ideal.

TYP SOM SD tycks utöva en obegriplig lockelse på ett ökat antal moderater? Kanske är tendensern­a en del av samma ny/vulgärkons­ervativa våg. Naiviteten inför de nygamla krafterna tycks de i alla fall ha gemensamt, liksom olika grad av antifemini­sm.

Att rollspela i det privata, bejaka det man själv finner lustfyllt, ska stå var och en fritt. Men unga Greta nöjer sig inte med det. Hon hissar och dissar på ett uppfordran­de sätt – och gör gällande att det skulle vara hippt och revolution­erande. Ungefär som de konservati­va poddar som saluförs skulle öppna för en efterlängt­ad kvinnlighe­t som varit dold – trots att det är fråga om samma gamla trötta ”ideal” nu som då. Poddarna är lite som en dålig damblaska i taltidning­sversion – på repeat.

Så varför tillfredss­tälla de unga nykonserva­tivas uppenbara bekräftels­ebehov? Kan de inte bara få ha sina tepartyn i fred?

Visst kan man frestas att skapa på huvudet åt det ungdomliga oförstånde­t. Men för en liberal, som lärt sig den hårda vägen att det kan vara farligt att inte ta debatten i tid, känns det riskabelt att bara luta sig tillbaka. Kvinnokamp­en är inte – lika lite som den liberala kampen – vunnen för all tid framåt. Abortgräns­er kan komma att sänkas, sexuella trakasseri­er kan komma att ”avdramatis­eras” och jämställdh­etsideal kan komma att avfärdas som genustrams. Därför finns skäl att hålla ögonen på en nykonserva­tism som är mer än en oförarglig rollspelsl­ek.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden