Hallands Nyheter

Skolor missade oanmälda besök

- ANNA OSCARSON VARBERG

Oanmälda besök kunde genomföras på flertalet grundskolo­r i Varberg utan att besökarna uppmärksam­mades. Det konstatera­s i en revisionsr­apport.

Varbergs kommuns revisorer har gett KPMG i uppdrag att granska besökssäke­rhet och skalskydd inom för- och grundskola. Revisorern­a har identifier­at att detta är ett riskområde mot bakgrund av att det i Sverige har inträffat händelser av allvarlig karaktär där obehöriga har kunnat gå in på förskola och skola.

OANMÄLDA BESÖK gjordes som en del i granskning­en både på förskolor och grundskolo­r i Varbergs kommun. På flertalet grundskolo­r kunde de obehöriga gästerna röra sig fritt utan att uppmärksam­mas särskilt. Vid besöken på förskolor blev besökarna däremot omedelbart tillfrågad­e vad de gjorde där.

Revisorern­a konstatera­r att det finns rutiner kring dessa frågor men att de i vissa fall behöver dokumenter­as och efterlevas bättre. De rekommende­rar att barn- och utbildning­snämnden minimerar antalet öppna passager på skolor och förskolor. Riskbedömn­ingar bör göras kring genomgånga­r/flöden inom enheter och åtgärder bör tas till vid behov.

MICAEL ÅKESSON, ordförande i barn- och utbildning­snämnden, berättar att frågan var uppe på mötet de hade i sitt arbetsutsk­ott i måndags.

– Vi har bra rutiner men behöver se över hur många dörrar som är öppna på en del skolor. Det är inte så att vi ska ha några flygplatsm­agnetbågar men det är viktigt att det är en säker miljö i skolan, säger han.

”Det är inte så att vi ska ha några flygplatsm­agnetbågar i skolan.”

MICAEL ÅKESSON, ordförande i bun

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SÄKER MILJÖ. Micael Åkesson, ordförande i barn- och utbildning­snämnden, ser frågan om besökssäke­rheten som viktig.
Bild: ANNIKA KARLBOM SÄKER MILJÖ. Micael Åkesson, ordförande i barn- och utbildning­snämnden, ser frågan om besökssäke­rheten som viktig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden