Hallands Nyheter

Älgtjurens dödsorsak fastställd

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS 010-471 50 26 christophe­r.vallerius@hn.se

Det blev stor uppståndel­se på tisdagen när Lisbeth Claesson hittade en död älg i trädgården. På onsdagen har älgen obducerats och nu kommer förklaring­en till vad som tros ha hänt älgtjuren.

På tisdagsmor­gonen hittade Lisbeth Claesson i Veddige en 400 kilo tung älgtjur död i trädgården. Från början trodde hon själv att den kanske hade varit i slagsmål och att den hade dött på grund av det.

Men på onsdagen meddelar hon att en kompis till henne med jägarexame­n har obducerat älgen och kommit fram till vad som har hänt.

”De som har kollat på den tror inte att den har stångats utan att den har blivit påkörd.”

– Han erbjöd sig att hjälpa till med den och kom hit med traktor och kärra och fraktade bort den. Det var det viktigaste för mig, att få bort den från tomten, säger Lisbeth Claesson.

DET VISAR SIG nu att älgen inte har några tecken på en stångskada utan istället har träffats av ett trubbigt föremål i höjd med revbenen. En lunga har punkterats men i övrigt är magen intakt.

– De som har kollat på den tror inte att den har stångats utan att den har blivit påkörd och troligtvis pratar vi inte om en personbil utan om en lastbil. För är det en personbil borde den vara skrot nu, säger Lisbeth.

ÄLGEN HAR DÄREMOT hunnit få i sig ett par av Lisbeths äpplen men hon tror att älgen har varit illa däran redan när den gick in i trädgården.

– Nu ska min kompis köra ut och gräva ner den i skogen och de tyckte det var en kul grej att få hjälpa till. Jag sade till dem att de fick behålla hornen. Men nu är jag ganska nöjd med uppståndel­sen och det känns skönt att vi har fått lite svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden