Hallands Nyheter

För första gången kan pojke utses till Varbergs lucia

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS

I veckan väntas kandidater­na till Varbergs lucia presentera­s och för första gången har en pojke chansen att bli lucia.

– Vi tänker inte på om det är killar eller tjejer, det viktigaste är att de sjunger bra, säger Louise Ansebor, som sitter med i 4H Varberg som håller i uttagninge­n.

Totalt sju kandidater, sex tjejer och en pojke, i åldrarna 17-19 år har valts ut och har chansen att bli Varbergs lucia.

På Varbergs lucias Facebooksi­da presentera­s snart små klipp där alla kandidater sjunger och i veckan väntas alla sju presentera­s.

– Jag tycker vi har fått ihop en bra grupp med ett gäng goa och glada ungdomar. I andra sammanhang när det handlar om att tävla kan det lätt bli spänning och nerver men det känns inte så här, säger Louise Ansebor.

”Vi tänker inte på om det är killar eller tjejer”

LOUISE ANSEBOR 4H Varberg

TIDIGARE ÅR HAR det strömmat in ansökninga­r men de sista tre åren har intresset svalnat rejält säger Louise Ansebor.

– Förr kunde det komma in minst 30 ansökninga­r men nu det sista har vi knappt fått ihop tio stycken.

Och för första gången har alltså även en pojke chansen att bli Varbergs lucia, ett beslut som 4H funderat på ganska länge.

– Vi har tidigare skrivit att man måste vara tjej och minst 17 år men de sista åren har vi ändrat det och bara haft ålderskrav­et kvar. Men vi har inte haft några killar som har velat tidigare, säger Lousie Ansebor.

Hur har reaktioner­na varit på det här beslutet?

– Det blir ju alltid både bu och bä när man ändrar på något som brukar vara på ett visst sätt. Men vi har inte fått några kommentare­r direkt till oss utan jag har läst på sociala medier mest. Vissa tycker att det inte spelar någon roll om det är en kille eller tjej och andra tycker det är fel att ändra på det.

Vad tycker du om att folk blir upprörda över det här?

– Jag tycker inte så mycket egentligen utan ibland känns det bara som att folk klagar för klagandets skull. Ibland tycker jag nästan bara att man kan vara tyst i stället, säger Lousie och fortsätter:

– DESSUTOM HADE vi en diskussion kring det här och kom fram till att vi kan inte låta en kille söka och sen säga att han inte får bli lucia. Det hade känts mer fel att göra så.

Efter att kandidater­na har presentera­ts finns det möjlighet att rösta fram till och med den 2 december innan vinnaren presentera­s. Därefter väntar luciakröni­ng den 9 december i Varbergs kyrka.

 ?? Bild: FRIDA HANSSON/PRESSBILD ?? PRESENTERA­S SNART. Här är kandidater­na till Varbergs lucia 2018.
Bild: FRIDA HANSSON/PRESSBILD PRESENTERA­S SNART. Här är kandidater­na till Varbergs lucia 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden