Hallands Nyheter

Deras poolbygge blev en mardröm

VARBERG: BARNFAMILJ­EN HAR FÖRLORAT HUNDRATUSE­NTALS KRONOR

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

– Vi kommer aldrig att få tillbaka våra pengar, det finns större fordringsä­gare i konkursen, konstatera­r Jennie Claesson och maken Anders.

Familjen Claesson bor i en villa i en låglänt del av Göingegård­en i Varberg. Ingen av dem har erfarenhet av poolbyggen och i dag ångrar de att de aldrig gjorde några kontroller av företaget KG Montage AB (då kallad Kustens Pool och Bastu AB) innan de anlitade det i maj 2016.

– Jag fick ett tips om Kustens pool, som hade lokaler vid Varbergs Nord, berättar Jennie Claesson. Vi åkte dit och de hade ett jättefint showroom. Där träffade de Johan Ekstrand. – Han verkade trovärdig och gav ett proffsigt intryck.

Ekstrand lovade att bygga en pool på åtta gånger fyra meter på villatomte­n och gav paret en offert på 340 000 kronor. Ett pris som de tyckte var marknadsmä­ssigt vettigt. Kustens pool skulle ta hand om allt, en helentrepr­enad.

– Jag hade fått ett arv efter min mamma och ville använda pengarna till detta. Anders jobbar mycket under somrarna och då är jag och barnen ensamma hemma, säger Jennie.

JOHAN EKSTRAND LOVADE att poolen skulle vara badbar redan till midsommar. Men arbetet började, enligt paret, strula ganska omgående. – De höll inga tider eller planer. Kustens Pool anlitade ett lokalt grävföreta­g. Jorden under gräset bestod av lera och väggarna till det som skulle bli poolen rasade in gång på gång.

–De grävde rakt ner, inte med lutning, men vi trodde att det skulle vara så. Grävarna visste inte hur de skulle göra och fick ingen arbetsledn­ing. I ren panik satte man upp tunga plåtar längs kanterna och vi blev övertalade att det inte var några problem.

SOMMAREN GICK OCH bygget dröjde.

– Ibland kom de inte. Vi väntade, men fick hela tiden nya tider.

Först i slutet av augusti blev poolen badbar och i mitten av september var hela bygget klart. Senare under hösten upptäckte familjen att grundvattn­et sipprade in.

– Det är först i efterhand som vi förstått att man skulle ha dränerat bort vattnet runt poolen, med makadam och dränerings­rör, men företaget hade sagt att det inte behövdes.

En gaveltrapp­a i frigolit byggdes, men den trycktes in av vattnet och reparerade­s våren 2017. Därmed kunde familjen bada hela förra sommaren. Under hösten regnade det dock så mycket att både linern och gaveltrapp­an gav med sig och

Jennie och Anders Claesson drömde om svalkande dopp för sig och barnen. Men byggprojek­tet blev en mardröm. Nu har poolföreta­get gått i konkurs och familjen har förlorat hundratuse­ntals kronor.

förstördes. Sedan dess har poolen inte kunnat användas.

Under tiden försäkrade­s familjen om att problemen skulle fixas, men åtgärderna sköts hela tiden på framtiden. Paret har sparat en smstråd som bevis.

– På något sätt så fick Johan Ekstrand oss att känna att det var honom det var synd om, att han hade så mycket att göra. Man känner sig sol- och vårad, säger Jennie Claesson.

25 maj i år kom Johan Ekstrands dåvarande kompanjon Bo Qvist och slet bort hela poolinredn­ingen. Sedan dess har företagets ansvariga inte hört av sig med ett ord. De svarar inte heller på sms.

Anders och Jennie Claesson hann betala 310 000 kronor innan de på allvar förstod att de blivit lurade. De polisanmäl­de företaget, men anmälan har lagts ner eftersom polisen inte anser att brott som faller under allmänt åtal begåtts och att ärendet är civilrätts­ligt.

DEN 28 AUGUSTI försattes företaget i konkurs vid Halmstad tingsrätt.

Anders och Jennie Claesson har ett rättsskydd i sin hemförsäkr­ing, men den gäller inte så länge det inte finns någon tvist. Deras advokat förslår att de ska hitta andra missnöjda kunder och göra en gemensam stämning i domstol mot de fysiska ägarna. Ensamma har de inte en chans.

”I ren panik satte man upp tunga plåtar längs kanterna och vi blev övertalade att det inte var några problem.”

JENNIE CLAESSON

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HAVERI. Jennie Claesson och maken Anders drömde om svalkande dopp för sig och barnen. I stället blev byggprojek­tet en katastrof. ”Man känner sig sol och vårad”, säger Jennie Claesson.
Bild: ANNIKA KARLBOM HAVERI. Jennie Claesson och maken Anders drömde om svalkande dopp för sig och barnen. I stället blev byggprojek­tet en katastrof. ”Man känner sig sol och vårad”, säger Jennie Claesson.
 ?? Bild: PRIVAT ?? HELENTREPR­ENAD. Här gjuts bottenplat­tan.
Bild: PRIVAT HELENTREPR­ENAD. Här gjuts bottenplat­tan.
 ??  ??
 ??  ?? RASADE. Väggarna rasade in på ett tidigt stadium. ”Grävarna fick ingen arbetsledn­ing”, säger Jennie och Anders Claesson.
RASADE. Väggarna rasade in på ett tidigt stadium. ”Grävarna fick ingen arbetsledn­ing”, säger Jennie och Anders Claesson.
 ??  ?? REKLAM. Företaget lade ut bilder på familjen Claessons pool på sitt Instagramk­onto. Där står förstås inte ett ord om alla fel.
REKLAM. Företaget lade ut bilder på familjen Claessons pool på sitt Instagramk­onto. Där står förstås inte ett ord om alla fel.
 ??  ?? SMS-TRÅD. Familjen försökte förtvivlat få tag i poolföreta­get.
SMS-TRÅD. Familjen försökte förtvivlat få tag i poolföreta­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden