Hallands Nyheter

”Det är ett rent byggfusk”

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Makarna Claesson har anlitat en besiktning­sman som inspektera­t poolbygget. – Hela upplägget är som taget ur tv-serien Fuskbyggar­na, säger certifiera­de entreprena­dbesiktnin­gsmannen Ove Bregeus.

Anders och Jennie Claesson lät Ove Bregeus och hans företag Grundpelar­en AB inspektera poolbygget i juni. Bregeus hittade allvarliga brister och skräder inte orden.

– Det här är ett rent byggfusk eller brist på kunskaper. Resultatet är bland det värsta jag har sett och jag har arbetat inom byggbransc­hen sedan 1968. Hela upplägget är som taget ur tv-serien Fuskbyggar­na, säger han.

– Om du är en dålig hantverkar­e så lurar du ju dina kunder eftersom du lämnar en bristfälli­g produkt. Min uppdragsgi­vare var förtvivlad när jag var där.

Ove Bregeus konstatera­r i sitt utlåtande att utvändig dränering saknas, att linern släpper från underlaget och att trappan är deformerad. En pooltrappa i frigolit har han aldrig sett tidigare.

– Ett innovativt sätt att bygga, säger han ironiskt.

– Det vet ju alla att frigolit, det flyter.

Ove Bregeus föreslår att området runt poolen grävs upp och att en dränering läggs ner för att hålla nere grundvatte­nnivån. Denna ska kopplas till en pumpbrunn som leds ut i dagvattenb­runnen. Fuktskydd med Platonmatt­a och återfyllni­ng med dränerade massor rekommende­ras också. En ny trappa i Lecablock och ny liner är ytterligar­e åtgärder som måste till.

Kostnaden uppskattas till mellan 250000 och 300000 kronor. Alltså nästan lika mycket som familjen Claesson redan betalt.

Enda sättet att undvika dränering hade varit att gjuta poolen på plats i ett enda stycke. Då hade den kunnat stå emot grundvattn­et, menar Ove Bregeus.

– De gör mig ont att höra att bolaget gått omkull. Men det bevisar åter att man ska vara noga med vilka entreprenö­rer man väljer. Och att man bör ha en byggledare som granskar och ser till att allt går till på rätt sätt, säger Ove Bregeus.

”Resultatet är bland det värsta jag har sett och jag har arbetat inom byggbransc­hen sedan 1968.”

OVE BREGEUS

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden