Hallands Nyheter

”Vi kan inte svälja dyra kalkyler”

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Det går att göra Tullbrosko­lan till en F–9-skola. Men det kostar 209 miljoner kronor. Falkenberg­s nya politiska styre tycker det är för mycket pengar och backar. Nu ska barn- och utbildning­sförvaltni­ngen ta fram andra alternativ.

En förstudier­apport visar att om Tullbrosko­lan ska göras om till en F–9-skola och inrymma allt det som var sagt så kommer det att kosta 209 miljoner kronor. Men det skulle även behövas åtgärder i trafikmilj­ön för 19 miljoner.

– Det som föreslås är inte rimligt. Vi måste bygga smartare och vi kan inte bara svälja dyra kalkyler utan att utreda ordentligt, säger Georgia Ferris (KD) och fortsätter:

– Det var en jättekonst­ig utredning, det märkte både vi politiker och tjänstemän. För oss är det viktigt att Tullbrosko­lan blir bra och vi måste bygga den på rätt sätt så att den passar för framtiden.

FALKENBERG­S POLITIKER HAR i alla fall lovat, det finns nämligen fullmäktig­ebeslut på det, att särskolan ska ligga i centrum.

I dag är Tullbrosko­lan en skola för årskurs 6 till 9. Att göra om den till en F–9-skola plus verksamhet­en för särskolan, skulle bli en utmaning.

Men Irene Wigroth, enhetschef på samhällsby­ggnadskont­oret, har en utredning på bordet som visar på att det är fullt möjligt till priset av 209 miljoner.

– Det krävs stora om- och tillbyggna­der för att klara av det. Vi har haft en arkitekt som har ritat och som visar att det går att göra. Men det är lite trixigt.

– Utemiljön blir liten till en början. Men på Tullbrosko­lans område finns det en förskola som är i paviljonge­r som vi bedömer att man kan flytta, säger hon.

NU HAR DET tagits en paus vad det gäller utbyggnade­n av skolorna i Falkenberg. Först ska det utredas vilken skola man ska bli tilldelad i olika bostadsomr­åden.

Det ligger 115 miljoner kronor i budgeten för Tullbrosko­lans ombyggnad. Men att skjuta till ytterligar­e 100 miljoner kronor var inte politikern­a i nya konstellat­ionen Framtid Falkenberg beredda att göra.

– Det går att anpassa en ombyggnad av Tullbrosko­lan till 115 miljoner. Men då går det kanske inte att göra en F–9-skola. I alla fall skulle den bli mindre. Men så var inte beställnin­gen lagd till den förstudie som är gjord, säger Irene Wigroth, som fortsätter att spåna fritt

– Tullbrosko­lan har egentligen inget naturligt upptagning­sområde för barn som ska cykla i de lägre åldrarna. Så då kan man fråga sig hur lämpligt det är att göra den till en skola som också har årskurs 1 till 6. Det bor inte så mycket folk runtomkrin­g och då kan det kanske bli aktuellt att satsa på andra platser, säger hon.

”Dyrt. En jättekonst­ig utredning, det märkte både vi politiker och tjänstemän. För oss är det viktigt att Tullbrosko­lan blir bra och vi måste bygga den på rätt sätt så att den passar för framtiden.”

GEORGIA FERRIS (KD)

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DYRT. Det skulle kosta 209 miljoner kronor att bygga om Tullbrosko­lan till en F–9-skola. För mycket pengar anser den S-ledda majoritete­n.
Bild: OLA FOLKESSON DYRT. Det skulle kosta 209 miljoner kronor att bygga om Tullbrosko­lan till en F–9-skola. För mycket pengar anser den S-ledda majoritete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden