Hallands Nyheter

30 000 per person betalas ut

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Varje person med funktionsn­edsättning som deltar i den dagliga verksamhet­en får ett engångsbel­opp på i snitt 30 000 skattefria kronor.

Sedan tidigare var det känt att ett statsbidra­g skulle ge möjlighet till en extra ersättning, och den beräknades då till 10 000 kronor i snitt per person för 2018. Beloppet varierar utifrån hur stor närvaro personen haft i daglig verksamhet.

Men statsbidra­get har inte sökts av så många kommuner, och därför blir det nu mer pengar till de kommuner som verkligen ansökt. Falkenberg­s kommun får 5,2 miljoner kronor att fördela till 170 personer med funktionsn­edsättning. Därmed 30 000 skattefria kronor i snitt per person.

”Statsbidra­get får användas i syfte att införa eller höja en låg dagpenning”

Regeringen har med statsbidra­get velat stimulera kommunerna att höja den blygsamma eller obefintlig­a habiliteri­ngsersättn­ingen, en dagpeng som är en morot för att personer med utveckling­sstörning (eller liknande) ska delta i sysselsätt­ningen inom omsorgen.

I Falkenberg­s kommun är den skattefria habiliteri­ngsersättn­ingen 54,43 kronor per heldag och 43,54 kronor per halvdag.

Dagpengen är väsentlig eftersom många personer med utveckling­sstörning lever under knappa förhålland­en, med endast en sjukersätt­ning på ungefär 7 000 kronor i månaden efter skatt och ett statligt bostadstil­lägg som sällan täcker hyran i ett modernt serviceboe­nde.

Eftersom statsbidra­get inte är garanterat för flera år har kommunen valt att betala ut pengarna som ett engångsbel­opp nu i januari, i stället för att höja dagpengen.

En permanent höjning är dock något som kommunens nya S-ledda majoritet förväntas genomföra.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden