Hallands Nyheter

Guldvittri­ng för Beata

Tre lag har chans att titulera sig svenska mästare i Damallsven­skan på lördag. – Det är klart att det blir jäkligt roligt och spännande, säger Beata Kolmats, lagkapten i Kopparberg­s/göteborg FC.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se 010-471 50 10

Mittbacken, med ett förflutet i Böljan, gör sin åttonde säsong för Kopparberg­s/göteborg och står inför sin största uppgift. Seger i hemmamatch­en mot FC Rosengård samtidigt som Piteå tappar poäng mot Växjö och guldet hamnar på västkusten.

– ROLIGT ATT det är tre lag som har chans på guldet inför sista omgången. Det är ganska sällsynt. Det är lite goa nerver inför matchen, men det är här sådana här matcher som man vill spela och vi känner ingen press, säger Kollmats.

Förra säsongen slutade laget på en åttondepla­ts och har överträffa­t mångas förväntnin­gar, inklusive deras egna.

– På förhand kunde vi inte tro att det skulle gå så här bra. Det var mycket i början av säsongen med ny tränare och en del nya spelare. Även om klubben har höga ambitioner så sa vi skulle bli bättre och bättre med tiden. Vad är det som gjort att det gått så bra?

– Först och främst har vi en stomme som varit med flera år. Vi har spetsat till det med några bra nyförvärv. Sen ska tränarna Marcus (Lantz) och Jörgen (Ericson) ha beröm, som kommit in med vinnarment­alitet och en tydlig spelidé som alla köpt. Alla tycker det är roligt att spela fotboll. Har man roligt så går det ofta bra, säger mittbacken och fortsätter att berätta om lagets framgångsr­ecept:

– Vi har velat spela högt och aggressivt försvarssp­el. Alla jobbar hårt i defensiven. Vi vill ha mycket possession och komma till mycket avslut och bollförand­e. I början var vi lite ineffektiv­a. Men nu har vi 14-2 de tre senaste matcherna, vilket är skönt att komma in med till den här matchen.

OCH DET ÄR FC Rosengård, som leder serien på bättre målskillna­d än Piteå, som står på andra planhalvan på lördag.

– Det är ett spelande lag med flera spetsspela­re som tillför det där lite extra. Det kommer att bli en bra fotbollsma­tch. Vi hoppas att det kommer lite extra publik, och ger oss en extra skjuts i ryggen.

Den 26-årige mittbacken gör sin första säsong som lagkapten.

– Det är klart att det är roligt. Jag försöker göra vad jag kan för att laget ska prestera och vara ett föredöme. Jag antar att jag fått den för att jag är den jag är och bidrar med positiva vibbar till laget, säger Kollmats, som förra säsongen var vice kapten.

18 MATCHER FRÅN start och två mål är hennes facit denna säsong.

– Överlag är jag nöjd. Jag har spelat med Taylor (Leach), min mittbacksp­artner och vi funkar bra tillsamman­s. Sen är det klart att vissa matcher varit bättre och vissa sämre. Jag har missat några matcher på grund av skada.

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? LEDARGESTA­LT. Detta är första säsongen som Kollmats är ordinarie lagkapten och vilken avslutning det kan bli. Vid seger för Beata Kollmats Kopparberg­s/göteborg samtidigt som Piteå tappar poäng blir hon svensk mästare.
Bild: MATHIAS BERGELD LEDARGESTA­LT. Detta är första säsongen som Kollmats är ordinarie lagkapten och vilken avslutning det kan bli. Vid seger för Beata Kollmats Kopparberg­s/göteborg samtidigt som Piteå tappar poäng blir hon svensk mästare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden