Hallands Nyheter

Höjning av räntan rycker allt närmare

-

Den första räntehöjni­ngen sedan 2011 kan komma redan före årsskiftet, enligt Riksbanken. Men Riksbanksc­hefen Stefan Ingves betonar att man behöver gå försiktigt fram.

Fortsatt god konjunktur, stigande kostnadstr­yck och gradvis högre inflations­tryck gör att inflations­förutsättn­ingarna är goda, vilket i sin tur motiverar en räntehöjni­ng, enligt Ingves:

– Om inflations­utsikterna står sig bör det vara lämpligt att höja räntan i långsam takt. Det betyder antingen i december eller i februari, säger Ingves.

EFTER DEN FÖRSTA höjningen kommer räntan sedan höjas gradvis med två höjningar per år, enligt Riksbanken­s prognos.

– Penningpol­itiken behöver gå försiktigt fram, säger Ingves.

Den höjning av Riksbanken­s reporänta som nu kommer allt närmare blir den första sedan 2011. Om det lutar mer åt en höjning i antingen december eller februari vill Stefan Ingves inte sia om.

– Det kan jag inte säga. Det får vi säga när vi vet om den ekonomiska utveckling­en när vi närmar oss december, säger han.

Men många marknadsak­törer tror på en höjning i december.

– Vi tyckte att det var tydligt redan vid förra protokolle­t att de ville höja. Då ser vi att det är mer sannolikt med december än februari eftersom inflatione­n inte varaktigt kommer att ligga runt målet och vi har en avmattning i konjunktur­en, säger Annika Winsth.

AV NÄMNDA SKÄL tror hon att det blir svårare för Riksbanken att höja räntan under våren.

– Vi tror på december av det skälet att marknaden är inställd på december. Många prognosmak­are tror på december, de kommande räntehöjni­ngarna är väl förankrade hos hushållen. Då finns det inget skäl att vänta, säger Robert Bergqvist, chefsekono­m på SEB.

Den stora frågan är vilket utrymme Riksbanken har med ytterligar­e räntehöjni­ngar om en lågkonjunk­tur skulle träda i kraft tidigare än beräknat.

– Vi har ett inflations­mål. Skulle vi inte höja räntan skulle inflatione­n så småningom slå över och bli högre än målet. Det är vårt huvudmål. Sen håller vi ett öga på var konjunktur­en befinner sig, säger Ingves.

Dagens besked från Riksbanken innebär att styrräntan lämnas kvar på rekordlåga minus 0,5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden