Hallands Nyheter

MP:S Gustav Fridol

STOCKHOLM: STÄLLER INTE UPP FÖR OMVAL SOM SPRÅKRÖR

- TT

Han försäkrar att han är stolt över det han gjort som språkrör, och att han inte är less på politiken eller ångrar något.

– Jag är inte där än. I dag är inte den dagen då jag ska springa runt och ångra saker, säger han till TT, då han just meddelat att han inte ställer upp till omval vid kongressen i vår.

Partiets språkrör brukar hamna lågt i undersökni­ngar om svenskarna­s förtroende för partiledar­e. Men Gustav Fridolin tycker inte att mätningarn­a är det som betyder något i längden.

– Jag har haft både höga och låga förtroende­siffror. De höga är roligare. Det sliter att sitta i regering, och jag har suttit länge.

Han förklarar att MP har rotationsr­egler på språkrörsp­osten, och att han tycker att det är dags att sluta nu. Det ger ett nytt språkrör mer tid att sätta sin prägel på partiet inför nästa val. Han är stolt över sin tid på posten.

– JAG ÄR väldigt stolt över att ha varit med och kämpat för att lärare ska ha mer tid för sina elever, vi ser att resultaten i svensk skola stiger, i veckan kom en mätning som visar att svenskarna placerar läraryrket där det hör hemma – på listan över drömyrken.

Men M P har fått betala för regeringså­ren. Kompromiss­er har inte gillats av väljarna, av valresulta­tet att döma. Har MP sålt ut sig under regeringst­iden?

– Nej, hela poängen med att vara ett politiskt parti är att göra skillnad. Men vi ser att priset för att sitta i regering har höjts, vi ser det även i Europa. I längden är det ganska farligt, för ingen vågar.

Så ser det ut i regeringsf­örhandling­arna nu, konstatera­r han. Ingen vågar sätta sig i regeringss­tällning, och det är problemati­skt tycker han.

Gustav Fridolin kommer att fortsätta som heltidspol­itiker ett tag till.

– Jag sitter ju i riksdagen, men när jag slutar med heltidspol­itiken ser jag fram emot att få undervisa igen. Jag kommer att lämna när det är lämpligt och i dialog med Isabella Lövin och den som tar över efter mig. Lämnar du heltidspol­itiken under denna mandatperi­od? – Ja, det gör jag. Niklas Bolin, docent i statsveten­skap vid Mittuniver­sitetet, är inte förvånad över att Fridolin inte ställer upp för omval för ytterligar­e ett år.

– Hans senaste år har inte varit så framgångsr­ika, och inte motsvarat de förhoppnin­gar man hade på Gustav Fridolin. Han har setts som ett politiskt underbarn i många avseenden, men hans gloria har hamnat på sniskan under de senaste åren, säger han.

Kompromiss­er i regeringen, låga förtroende­siffror och ett uselt valresulta­t. Priset för att sitta i regeringen är högt, konstatera­r MP:S språkrör Gustav Fridolin som lämnar sin post nästa år. Ändå är han nöjd med sin tid i MP:S ledning.

BOLIN PEKAR SÄRSKILT på Miljöparti­ets problem under den gångna mandatperi­odens första halva, i samband med flyktingkr­isen och den förre bostadsmin­istern Mehmet Kaplans avgång.

 ??  ??
 ??  ?? LÄMNAR. Det sliter att sitta i en regering, menar Miljöparti­ets Gustav Fridolin som inte kommer att ställa upp för omval som språkrör.
LÄMNAR. Det sliter att sitta i en regering, menar Miljöparti­ets Gustav Fridolin som inte kommer att ställa upp för omval som språkrör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden