Hallands Nyheter

Skyhögt antal unga män skjutna till döds

- ANJA HAGLUND/TT

Pengar, droger och våldsbenäg­na kriminella ligger bakom vågen av dödskjutni­ngar. Förra året dödades 26 män mellan 15 och 29 år. Inte något år sedan mätningarn­a inleddes 1987 har så många unga män dött av skottskado­r.

– Tyvärr har det ackumulera­ts mycket vapen i de här miljöerna, där man försöker få en karriär genom kriminalit­et, och de har också sipprat ner i åldrarna. De som är lite mer springpojk­ar har också fått tillgång till vapen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm.

DÖDSFALL PÅ GRUND av våld minskade länge i Sverige. Men denna utveckling ser nu ut att ha brutits, och från 2012 har antalet i stället ökat, enligt Socialstyr­elsen. Främst handlar det om dödsskjutn­ingar bland unga män, och fjolårets siffra är den högsta någonsin sedan mätningarn­a inleddes 1987.

De tre senaste åren har antalet unga män som skjuts till döds varierat mellan 19 och 26. Mellan 2000 och 2014 var siffran i snitt sex dödsfall om året.

Att de kriminella nätverken i utsatta områden både tycks ha blivit fler och vuxit internt har stor betydelse, enligt Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universite­t.

– Den här typen av gruppering­ar har såklart funnits förut, men de verkar i dag vara både fler och mer benägna att använda skjutvapen, säger han.

TILLGÅNGEN TILL VAPEN har ökat och narkotikah­andeln driver på trenden, säger Sven Granath.

– Det har skett ett skifte i hur man försöker få in pengar till kriminalit­et. Tidigare gav rån stora byten, nu är det narkotikah­andel och där blir det mycket interna konflikter. Det är mycket konkurrens, mycket osämja och man ser också till att vara beväpnad för att driva in skulder, säger han.

Narkotikah­andeln är central för gängen eftersom den ofta är den viktigaste inkomstkäl­lan. Ofta sker skjutninga­rna på ungefär samma platser som narkotikah­andeln sker öppet, enligt Manne Gerell.

– Där gatugängen finns, där säljer de knark och där blir de skjutna, så det finns en koppling. Men även andra saker kan ligga i motivbilde­n, som respekt eller hämnd, säger han.

SVEN GRANATH TROR också att de kriminella blivit skickligar­e på att använda skjutvapen.

– Det handlar inte bara om bättre tillgång utan också att man blivit bättre på att använda vapen, man är ute och provskjute­r till exempel.

Att tröskeln för att använda skjutvapen sänkts bedömer han som mindre troligt.

– Man hade nog gärna använt skjutvapen för 20 år sedan också om man haft tillgång till det. Man har alltid haft en ganska våldsbenäg­en attityd i de här sammanhang­en och yngre personer är dessutom mer impulsiva, säger Sven Granath.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden