Hallands Nyheter

Trafikverk­et skyller sena tåg på dåligt väder

- TT

För varm sommar och för kall vinter. Det är Trafikverk­ets förklaring när svensk tågtrafiks tillförlit­lighet är den sämsta sedan man började mäta.

Tillförlit­lighetsmåt­tet väger samman andelen tågs som ställs in med kort varsel och andelen tåg som blir mer än fem minuter försenade.

Sedan måttet började användas 2013 har tillförlit­ligheten aldrig varit så låg som de senaste tolv månaderna. Värst ser det ut för fjärrtågen – tillförlit­ligheten var 69,9 procent under perioden juli till och med september. Jämfört med 2017 är det en nedgång med 9,3 procentenh­eter, visar statistik från myndighete­n Trafikanal­ys.

Lokal- och regionaltr­afiken har bättre siffror, en tillförlit­lighet på 93 respektive 84 procent, men även dessa är sämre än 2017.

Otur med både vinter- och sommarvädr­et är en av de förklaring­ar som Trafikverk­et pekar på. Den gångna vintern blev mer utdragen än normalt, vilket gjorde att banarbeten­a sedan fick klämmas ihop under en kortare tid när vintern släppt sitt grepp. Den varma sommaren bjöd på bränder och solkurvor.

– Under sommaren hade vi 356 tillfällen med solkurvor och runt 260-270 stopp bara i juni-juli på grund av brand, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

Det är dessutom överlag trängre på spåren eftersom tågen blivit fler och det drabbar framför allt fjärrtågen, framhåller han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden