Hallands Nyheter

Gör motstånd

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

”Vi behöver någon som driver våra frågor. Republikan­erna vill ta bort våra rättighete­r.”

annat Mellanöste­rn och Östafrika lämnade Rafferty militären 2009, några år innan president Barack Obama rev upp lagen ”Don’t ask, don’t tell”.

Enligt den var det förbjudet att diskrimine­ra eller trakassera homo- eller bisexuella som inte skyltade med sin läggning inom försvaret, men öppet homo- eller bisexuella kunde avskedas.

Flera andra hbtq-kandidater har också en bakgrund inom försvaret, bland dem Gina Ortiz Jones från Texas som försöker vinna en plats i representa­nthuset i Washington DC.

Ortiz Jones har filippinsk­a rötter och har varit underrätte­lseofficer inom flygvapnet, nu satsar hon på att slå ut den sittande republikan­en Will Hurd.

I SAMMA DELSTAT försöker den tidigare Dallas-sheriffen Lupe Valdez, som är lesbisk och spansktala­nde så kallad hispanic, vinna guvernörsv­alet. På gaybaren PBD i Mcallen i södra Texas refererar man till henne som en syster.

– Det är viktigt för gayvärlden med en så högprofile­rad kandidat, säger bartendern Adam Pelham och beskriver stor entusiasm bland sina vänner.

– Vi behöver någon som driver våra frågor. Republikan­erna vill ta bort våra rättighete­r.

Hans ord verkar understryk­as av president Donald Trumps styre, som vill införa en snävare definition av begreppet kön, enligt uppgifter till The New York Times. Det skulle innebära att en person vid födseln definieras som man eller kvinna och att det inte går att ändra på – vilket gör att transperso­ner förlorar viktiga rättighete­r. Sedan förslaget publicerad­es har hbtq-organisati­oner uppmanat väljare att rösta i kongressva­let som om ”livet står på spel”.

–Jag kommer att stå upp för mina transsexue­lla bröder och systrar, säger Rafferty.

ADAM PELHAM, bartender

FÖRRA ÅRET LADES dessutom över 120 lagförslag, som människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Campaign beskriver som ”anti-hbtq”, fram på delstatsni­vå, bland annat om adoption och vilka toaletter och omklädning­srum som transperso­ner får använda. Tolv av dessa blev lag i januari, rapportera­r The New York Times och lägger till att många hbtq-kandidater satsar på just lokala församling­ar och delstatsst­yren, eftersom det är där som många sådana förslag föds.

 ?? Bild: AP/TT ?? Vermont. Demokraten Neil Rafferty (nere till vänster) kandiderar till delstaten Alabamas representa­nthus. Den tidigasena­tor från Wisconsin, blev 2012 den första öppet homosexuel­la att väljas in i USA:S senat.
Bild: AP/TT Vermont. Demokraten Neil Rafferty (nere till vänster) kandiderar till delstaten Alabamas representa­nthus. Den tidigasena­tor från Wisconsin, blev 2012 den första öppet homosexuel­la att väljas in i USA:S senat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden