Hallands Nyheter

Sprängladd­ningar sår ytterligar­e split i USA

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Bidrar Donald Trumps hätska retorik till att legitimera attacker med politiska förtecken? De rörbomber som skickats till framträdan­de demokrater – sådana som Trump själv attackerat – ställer frågan om polariseri­ng i USA på sin spets.

”Ohederlig.” ”En person med extraordin­ärt lågt IQ.” ”Äckligt och farligt uttalande.” Så lyder några av Trumps omdömen om de personer som fått rörbomber skickade till sig. I ett USA där den politiska splittring­en har nått nya rekordnivå­er frågar sig många om hans ord har inspirerat den eller de som skickat bomberna.

– Trump har normaliser­at flera former av hatretorik, säger Mark Potok, en av USA:S främsta experter på hatbrott.

Trump är känd som en konfliktor­ienterad ledare. Han har bland annat kallat journalist­er för ”folkets fiende”, publikatio­ner för ”falska nyheter” och bråkat öppet med politiker från båda partierna. Och under valrörelse­n uppmanade han anhängare i Mobile i Alabama att slå till svarta demonstran­ter, enligt Mark Potok.

– Han sa att om folk klappar till de svarta som protestera­de så skulle han betala deras försvar. I Mobile höll en ung, handfängsl­ad svart kille på att ledas bort av en vit sheriff när en vit man kom fram och slog honom, säger han och konstatera­r: – I USA lyssnar man på sina ledare. Häromdagen yttrade presidente­n berömmande ord om en republikan­sk kongressle­damot som misshandla­t en journalist, något högt uppsatta demokrater kritiserat och bett honom ta tillbaka.

Den politiska polariseri­ngen, som bland annat yttrar sig i att allt färre par i USA vill att deras barn ska gifta sig med en anhängare till motståndar­partiet, har pågått i decennier men tilltagit sedan Trump flyttade in i Vita huset.

 ?? ?? Donald Trump.
Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden