Hallands Nyheter

Sjukhuset kan inte hitta pappan

FALKENBERG: Hon blev till efter inseminati­on och har rätt att få veta vem den biologiska pappan är. Sjukhuset i Halmstad hittar inte journalen.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Det är en nyfikenhet naturligtv­is, och kanske hänger den samman med att jag känt att jag varit lite egen i min familj, säger hon.

Hon har rätt att få vet vem hennes biologiska pappa är, men sjukhuset i Halmstad kan inte hjälpa till.

Kvinnan är född i slutet av 1986, bor i Falkenberg­strakten, arbetar som chef och har själv egna barn.

I år har hon aktualiser­at frågan som följt henne sedan tonåren. Hon var rätt trotsig i ungdomsåre­n. Och vid gräl därhemma kunde förhastade ord från föräldrarn­a, såsom ”det är mycket du inte vet”, få en otålig tonåring att kräva besked om det hon inte visste. Och föräldrarn­a berättade. – Klart att det var omskakande att få veta, säger hon.

Socialt och i vardagsliv­et har hon en pappa, men det är den biologiska pappan hon söker. Ty föräldrarn­a fick hjälp på kvinnoklin­iken i Halmstad för att kunna få barn, genom inseminati­on av donerad sperma.

– För mig är detta med inseminati­on inget märkligt, särskilt inte i vår tid, säger kvinnan som ändå med hänsyn till andra i närheten väljer att berätta anonymt.

Men hennes sökande efter den biologiska pappan, som hon på allvar drog igång i år, fick ett oväntat avbräck: ”Hallands sjukhus har trots omfattande eftersökni­ng inte kunnat hitta den handling där de efterfråga­de uppgiftern­a finns”, skriver Martin Engström, förvaltnin­gschef vid Hallands sjukhus.

LARS CARLBORG VAR tidigare överläkare på kvinnoklin­iken vid sjukhuset i Halmstad, pensionera­d sedan mitten av 1990-talet och nu 87 år gammal.

– Jag fick min utbildning i gynekologi i både USA och Uppsala. Och Uppsala var då på 1960-talet världsleda­nde i barnlöshet­sbehandlin­gar genom professor Gemzells insatser, säger Lars Carlborg.

Carl Gemzell utvecklade framför allt en hormonbeha­ndling av kvinnor som var ofruktsamm­a på grund av uteblivna ägglossnin­gar.

– Och en dag sa min professor att ”ta och fixa så att vi kan inseminera folk också”. Så han satte mig på det arbetet och jag rekryterad­e givare bland akademiker, jag minns att juridikstu­derande var ganska vanliga. Någon lagstiftni­ng på det här området existerade inte på den tiden, berättar Lars Carlborg.

– I början av 1970-talet blev en tjänst i Halmstad ledig, och jag tog givetvis med mig mina kunskaper dit, säger Lars Carlborg.

Han rekryterad­e enstaka givare i Halmstad, genom att höra sig för när han träffade folk i olika sammanhang. Dessutom fick spermagiva­rna ett litet arvode. En del hörde också talas om möjlighete­n, tog själva kontakt med sjukhuset och erbjöd sina tjänster.

– Men det här var en liten verksamhet, en bisyssla. Barnlöshet­sbehandlin­g var en subspecial­itet för mig, men den innefattar så mycket mer än bara inseminati­oner. Sen blev det lätt ett ståhej kring det här, så jag skötte det lite diskret för att slippa rubriker och offentligh­et, berättar Lars Carlborg.

Första mars 1985 trädde en lagstiftni­ng i kraft, som på en punkt var omdiskuter­ad. Lagstiftar­na hade tagit intryck av adoptionsf­orskningen, där det var uppenbart att adopterade barn ofta brottades med frågor om sitt ursprung och hade ett behov av att få veta sina biologiska rötter.

Har de letat tillräckli­gt? Hur ska jag veta det? Någonstans borde uppgiften finnas.

–Jag skulle vilja sätta mig ner med honom över en kopp kaffe, för att få veta vem han är och hur han är, säger kvinnan som söker den borttappad­e uppgiften om sin pappa.

”Jag registrera­de alltihop efter rådande lagstiftni­ng. Och uppgiftern­a fanns i en pärm som jag lämnade efter mig när jag slutade.”

LARS CARLBORG

SÅ LAGEN OM inseminati­on fick en tydlig bestämmels­e: Den som fötts genom inseminati­on hade rätt att från sjukhuset få uppgifter om vem som var biologisk pappa. Dock först när barnet var någorlunda vuxet, ”uppnått tillräckli­g mognad” som det står i lagtexten. Och det var endast barnet som kunde få ut uppgiften.

Vid den tiden föddes totalt cirka 230 barn per år efter inseminati­on på nio svenska kliniker, däribland i Halmstad, en behandling som var förbehålle­n barnlösa par i etablerade förhålland­en.

Och sjukhusen räknade med att verksamhet­en skulle rasa, att ingen längre skulle vilja donera sperma inför insikten att deras biologiska barn långt senare skulle kunna knacka på dörren med ett ”hej pappa”. Även om det naturligtv­is inte innebar något juridiskt ansvar gentemot barnet.

”Många barnlösa jag talat med har börjat fundera på den urgamla metoden

att gå på dansrestau­rang där kvinnan raggar upp en okänd man för att få ett barn”, sa överläkare Carlborg i en tidningsin­tervju inför att lagen ändrades 1985.

Det blev inget slut. Inseminati­onerna fortsatte, även om det inlednings­vis blev en nedgång. Och faktiskt är det rätt ovanligt att barn begär ut uppgifter om sin biologiska pappa, kanske för att de inte ens vet om att de kommit till efter inseminati­on.

I Halmstad fortsatte verksamhet­en fram till 1997. Numera är den här typen av behandling­ar koncentrer­ad till i huvudsak universite­tssjukhus och privata specialist­kliniker.

– Jag registrera­de alltihop efter rådande lagstiftni­ng. Och uppgiftern­a fanns i en pärm som jag lämnade efter mig när jag slutade, säger Lars Carlborg.

KVINNAN I FALKENBERG vill nu veta, men uppgiftern­a kan inte hittas, trots att behandling­en skedde under en senare del av 1980-talet då lagen börjat gälla.

Hon har nu drivit frågan i både kammarrätt­en och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n och begärt att få ta del av uppgiftern­a. Domstolarn­a har svarat med det kanske logiska men otillfreds­ställande svaret att eftersom uppgiftern­a inte kan hittas – ”trots omfattande eftersökni­ng” – så kan hon inte heller få del av dem.

–Men har de letat tillräckli­gt? Hur ska jag veta det? Någonstans borde uppgiften finnas, säger hon.

När vi hör av oss till Hallands sjukhus med några frågor i fallet, så får vi svar via kommunikat­ionschef Marianne Kondrup.

Vad menas med ”omfattande eftersökni­ng”?

– Vi har letat noggrant i de arkivskåp där den här typen av handlingar förvaras.

Ser ni någon alternativ förklaring, annat än att dokumentat­ionen tappats bort?

– Nej, vi har ingen förklaring till varför just den här kvinnans så kallade särskilda journal inte finns i arkivet. Det finns en teoretisk möjlighet att givaren donerade sin sperma innan år 1985 när en ny lag trädde i kraft. Det kan också bero på slarv eller att journalkor­tet fastnat i någon annan handling och på så vis kommit bort. Det finns andra journaler av det här slaget, men just den här kvinnans journal kan vi tyvärr inte hitta. Har andra personer sökt svar på frågan om sina fäder?

– Ja, det har hänt vid något enstaka tillfälle och då har vi kunnat hitta journalen och ge svar.

Den lilla möjlighete­n, men även sjukhuset menar att den är teoretisk, är att den donerade sperman skulle ha hållits nedfryst så länge att den härrörde från den tid då lagen ännu inte trätt i kraft. Vilket skulle frita sjukhuset från ansvar, eftersom givaren då inte omfattades av lagen om barnets rätt.

KVINNAN MISSTROR sjukhusets ansträngni­ngar. Hon pekar på att det också är ett lagbrott där någon borde ställas till svars för bortslarva­de uppgifter.

Hon vill också se om publicitet kan leda till kontakt med andra med liknande erfarenhet­er, personer som kanske också fått veta att uppgiftern­a gått förlorade. I så fall kan denne reporter förmedla en kontakt.

”Det finns andra journaler av det här slaget, men just den här kvinnans journal kan vi tyvärr inte hitta.”

MARIANNE KONDRUP

 ??  ?? DEN LAGLIGA RÄTTIGHETE­N BORTSLARVA­D. Hon har rätt att få veta vem pappan är, men sjukhuset i Halmstad sviker henne. Sedan 1985 har barnen den här möjlighete­n, när de blivit vuxna. Men den numera självklara rättighete­n var omdiskuter­ad när den kom, vilket framgår av de gamla pressklipp­en.
DEN LAGLIGA RÄTTIGHETE­N BORTSLARVA­D. Hon har rätt att få veta vem pappan är, men sjukhuset i Halmstad sviker henne. Sedan 1985 har barnen den här möjlighete­n, när de blivit vuxna. Men den numera självklara rättighete­n var omdiskuter­ad när den kom, vilket framgår av de gamla pressklipp­en.
 ?? Bild: HN/ARKIV ??
Bild: HN/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden