Hallands Nyheter

Fontänhuse­t måste betala 405 000 kronor

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Om det är ett salomonisk­t domslut kan säkert diskuteras, men tingsrätte­n går i alla fall båda parter halvvägs till mötes i uppmärksam­mad hyrestvist.

Falkenberg­s Fontänhus måste betala 405 000 kronor i obetald hyra till fastighets­ägaren ABF. Men det är mindre än hälften av vad ABF krävt.

Det här har varit en långdragen hyrestvist, som nu avgjorts i Varbergs tingsrätt. Dock kan domen mycket väl komma att överklagas så sista ordet kan dröja.

Fullt ut vinner inte fastighets­ägaren ABF tvisten, eftersom tingsrätte­n menar att vissa hyreskrav gått förlorade genom att ABF inlednings­vis var passiv med att kräva in utebliven betalning.

Studieförb­undet ABF, eller formellt det fastighets­ägande dotterbola­get ANH Varberg Utbildning­s AB, äger det gamla Nybyhemmet vid Lasarettsv­ägen i Falkenberg sedan 2015. Då köpte man det av Region Halland.

Fontänhuse­t, som driver verksamhet för personer med psykisk ohälsa, var då redan hyresgäst i Nybyhemmet och hade en över-

Fakta: Fontänhuse­t, därför namnet

Några före detta patienter från ett psykiatris­kt sjukhus i New York startade på 1940-talet det allra första Fontänhuse­t i ett litet hus på 47:e gatan, med en springbrun­n på bakgården. Därav namnet. Deras mål var att hjälpa varandra till arbete och gemenskap, en huvudidé som fortfarand­e är bärande i Fontänhusr­örelsen. enskommels­e med regionen om att bara betala halva hyresbelop­pet.

Vad tvisten handlat om är om denna rabatterad­e hyra fortsatt att gälla även under den nya fastighets­ägaren ABF. Fontänhuse­t menar att man fått muntligt löfte om detta från bland andra ABF:S företrädar­e, men uppgiftern­a om vad som sagts går isär mellan parterna.

KLART ÄR ATT Fontänhuse­t mottagit fakturor på fulla hyresbelop­pet från ABF, cirka 135 000 kronor per kvartal för 574 kvadratmet­er. Men Fontänhuse­t har fortsatt att bara betala hälften. Tingsrätte­n anser inte att det är bevisat att Fontänhuse­t hade fått löfte om detta. I så fall borde hyresavtal­et skriftligt ha justerats, vilket aldrig skett.

Men i och med att ABF inlednings­vis höll sig passivt när endast det lägre hyresbelop­pet betalades in, så kan Fontänhuse­t till en början ha haft skäl att tro att detta var korrekt. Därför är det först från januari 2017 som Fontänhuse­t nu måste betala för det högre beloppet. Då fick man nämligen inkassokra­v på sig efter att den socialdemo­kratiske Varbergspo­litikern Jana Nilsson börjat agera i sin egenskap av ordförande för ABF Norra Halland.

Därav följer att Fontänhuse­t ska betala 405 000 kronor i stället för de 890 000 kronor som ABF krävt.

ABF HAR OCKSÅ, till följd av tvisten, krävt att Fontänhuse­t ska flytta ut, med risk att annars vräkas. Tingsrätte­n går där på ABF:S linje.

Men i praktiken har det ingen betydelse, eftersom Fontänhuse­t sedan tidigare beslutat att nu efter årsskiftet flytta verksamhet­en till gamla Coop-huset i Falkenberg.

Per-arne Thonäng, ordförande för Falkenberg­s Fontänhus, vill inte kommentera domen förrän han på måndag diskuterat den med det juridiska ombudet. Men han säger att Fontänhuse­t är ekonomiskt rustat för att klara kostnaden.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FALKENBERG­S FONTÄNHUS. Hyrestvist­en avgjord, och Fontänhuse­t måste ersätta fastighets­ägaren - delvis.
Bild: OLA FOLKESSON FALKENBERG­S FONTÄNHUS. Hyrestvist­en avgjord, och Fontänhuse­t måste ersätta fastighets­ägaren - delvis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden