Hallands Nyheter

Viktigare än någonsin att ta ansvar

- OLA JOHANSSON Riksdagsle­damot (C)

Världen stannar inte för att vårt land saknar en handlingsk­raftig regering. Det behövs ett nytt ledarskap och blockövers­kridande samförstån­d. Mot bakgrund av alla oroande tecken vi ser måste Sveriges röst vara en tydlig motkraft till populism och nationalis­m. Klimatet förändras snabbare. De mest optimistis­ka forskarna tror att uppvärmnin­gen kan begränsas till 1,5 grader, om vi vidtar åtgärder nu och alla nationer bidrar efter sin förmåga. Något som allt färre säger sig vara intressera­de av, eftersom dom förnekar växthuseff­ekters existens. I Brasilien väljs nu en president som vill hugga ner regnskogen, öppna nya gruvor och säga upp klimatavta­let.

USA:S PRESIDENT HAR redan sagt upp Parisavtal­et - och nu även det om medeldista­nsrobotar med Ryssland. Det öppnar för en kärnvapenr­ustning vi inte sett sedan Gorbatjov och Reagan tinade upp relationer­na mellan stormakter­na. Genom Twitter-angrepp på media och förolämpni­ngar av politiska motståndar­e triggas nu bombdåd mot Obama och Clintons. Trump viftar bort välgrundad­e anklagelse­r om sexövergre­pp för att få den domare vald som kan förverklig­a hans konservati­va politik i hela USA.

Ryssland skickar sin underrätte­lsetjänst till en småstad i England för att giftmörda en av presidente­ns kritiker och dennes dotter. Putin monterar bit för bit ned rättsstate­n och dödshotar media, till förmån för ett system som vi trodde var borta. Begravet med kommunisme­n och Sovjetunio­nen.

SAUDIARABI­ENS PRINSAR STYCKMÖRDA­R en regimkriti­ker inne på sitt konsulat i Turkiet. De försöker rädda ansiktet och ljuga sig fria från skuld för att bibehålla sina oljeinkoms­ter, medan vi i resten av världen gärna fortsätter exportera vapen till ökenlandet. Turkarna å sin sida har röstat fram en president som riggar en statskupp mot sig själv, enbart i syfte att stärka makten, kontroller­a meningsmot­ståndare och fängsla kritiker.

På liknande manér drar sig inte Kinas ledare för att hämta hem kända personer boende i utlandet, håller dem inlåsta tills dess de under tortyr erkänner brott de inte begått. Diktaturen är redan en stormakt som med handel, militärmak­t och bistånd kontroller­ar stora delar av Asien och Afrika.

EUROPA FÖRSVAGAS ALLTMER när Polen, Ungern och Italien systematis­kt motarbetar de värden som hållit unionen samman. Och som en del i ett pågående maktspel inom regeringen är hela Storbritan­nien på väg att lämna EU, utan ett skilsmässo­avtal. Knäckfråga­n är Nordirland och dess gräns mot republiken Irland. En blodig konflikt i Europa riskerar blossa upp igen med full kraft.

Därför är det viktigare än någonsin att vi i Sverige bibehåller öppenheten, vår tro på demokratin och rättssyste­met. I den regeringsb­ildning som pågår behöver de partier som sagt sig vilja stå upp för medmänskli­ga värderinga­r ta sitt ansvar. I avvaktan på det pågår riksdagsar­betet (nästan) som vanligt.

Tack för rösterna och personkrys­sen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden