Hallands Nyheter

Duvpesten ännu inte avklarad

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS

För ett par veckor sedan meddelade Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA) att duvpest hade hittats hos vilda duvor i Varberg. På flera håll i länet har nu duvpest upptäckts och i Mölndal har värphöns drabbats av Newcastles­juka.

Duvpest och Newcastles­juka är samma sjukdom men med två olika namn som drabbar vildfåglar och tamfåglar olika. När duvpest upptäcktes i Varberg för ett par veckor sedan uppmanade SVA till försiktigh­et, speciellt personer med tamfåglar.

MEN SJUKDOMEN HAR upptäckts i både Halmstad och Kungsbacka och på en gård i Mölndal med närmare 5 000 värphöns har nu Newcastles­juka upptäckts.

– Det finns en koppling så till vida att det alltså är samma sjukdom och vi har rapporter om en ökad dödlighet bland vilda duvor i Varberg och på övriga håll i Halland. Men en direkt koppling mellan fallen i Varberg och till gården i Mölndal går inte att göra, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizo­otolog på SVA.

JORDBRUKSV­ERKET HAR NU beslutat att spärra av gården i Mölndal och införa restriktio­ner för att förhindra spridning. Alla djuren måste avlivas och gården måste saneras.

– Det stämmer att man måste ta bort alla fåglarna men det styrs av lagstiftni­ngen och hur man agerar vid den här typen av utbrott styrs på Eu-nivå. Så det är väldigt allvarligt och enskilda djurägare drabbas såklart väldigt hårt, säger Karl Ståhl.

DET FINNS INGA rapporter om att Newcastles­juka ska ha upptäckts i Halland men djurägare uppmanas fortsatt till försiktigh­et. – Man ska alltid sträva efter en god biosäkerhe­t och i möjligaste mån förhindra både direkt och indirekt kontakt mellan tamfåglar och vildfåglar, säger Karl Ståhl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden