Hallands Nyheter

Skolföreta­g i konkurs – 110 elever berörs

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

110 elever i Varberg berörs av utbildning­sföretaget Mirois konkurs. Rektor Christer Allestad fick beskedet i går kväll.

Vuxenutbil­dningen i Varberg jobbar nu för fullt för att hantera den akuta situation som uppstått till följd av att utbildning­sföretaget Miroi har gått i konkurs. Rektor Christer Allestad fick beskedet i torsdags kväll och har inte hunnit informera sina elever ännu.

– Detta berör 110 elever som är inskrivna på distanskur­ser i det som förr kallades kärnämnen, det vill säga olika teoretiska gymnasieäm­nen. Vi kommer att gå ut med allmän informatio­n till våra elever om att sitta lugnt i båten. Ingen ska behöva förlora något på det här, men det kommer såklart att innebära en omställnin­g för våra elever när vi går över till en ny leverantör. Det är tragiskt för elevernas skull, tycker Allestad.

ENLIGT DE BESKED han har fått så drivs nu verksamhet­en vidare av konkursför­valtaren. Det innebär att de elever som är inskrivna kommer att kunna gå klart sin nuvarande kurs.

– Vi har pratat om detta i den regionala samverkans­gruppen och om någon elev skulle hamna i kläm så kan jag skicka den till Falkenberg. Falkenberg­s kommun har ett avtal med utbildning­sföretaget Hermods, berättar Allestad.

Vuxenutbil­dningen kommer nu att tillsamman­s med kommunens upphandlin­gsenhet försöka få till ett tillfällig­t avtal med en ny leverantör. Sedan kan en ny större upphandlin­g genomföras under nästa år. Finns det anledning att vara kritisk mot Miroi?

– Det är tragiskt att detta händer. Men jag kan tycka att informatio­nen hade kunnat komma tidigare, på så sätt är jag kritisk, säger Allestad. rektor för vuxenutbil­dningen i Varberg

Christer Allestad var själv fram till 2015 anställd av företaget Miroi innan han blev rektor för vuxenutbil­dningen i Varberg.

DET VAR SVT Nyheter som var först med att berätta om nyheten att Miroi går i konkurs. Luleå tingsrätt ska ha beslutat att sätta företaget i konkurs sedan ägaren själv skickat in en ansökan.

Utbildning­sföretaget Miroi har tidigare varit i blåsväder på grund av brister i sina jobbsökark­urser som fick Arbetsförm­edlingen att säga upp en rad avtal med företaget under 2016.

 ?? Bild: LISE ÅSERUD/TT ?? UTBILDNING VIA DISTANS. 110 elever i Varberg är för närvarande inskrivna hos konkursade Miroi.
Bild: LISE ÅSERUD/TT UTBILDNING VIA DISTANS. 110 elever i Varberg är för närvarande inskrivna hos konkursade Miroi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden