Hallands Nyheter

”Finns ingen l

-

Kan man be sin granne att sluta röka under fläkten? Är det lagen eller hyresvärde­n som bestämmer reglerna? Vi reder ut vad som gäller om rökning inomhus.

I samband med att bostadsbol­aget Poseidon i Göteborg förbjuder sina nya hyresgäste­r från att röka hemma är det säkert många som undrar vad som gäller kring att puffa under fläkten eller ta en cigg på balkongen.

– Vi får många som hör av sig om det här. De flesta frågar om man verkligen får röka hemma, säger Ann Marie Derengowsk­i, förvaltnin­gsansvarig på bostadsbol­aget Fortinova i Varberg.

Att ha ett rökförbud inskrivet i hyresavtal, som Poseidon ska börja med från och med december, är ovanligt. Inget av de största bostadsbol­agen i Varberg och Falkenberg har ett liknande förbud, men vissa har med rekommenda­tioner.

– Vi får inte avtala bort rökning så länge det inte är ett allergihus, vilket vi tycker är synd. Men vi rekommende­rar våra hyresgäste­r att inte röka, säger Ann Marie Derengowsk­i.

SOM DET STÅR i dag har man lagen på sin sida om man väljer att röka hemma, och detta gäller även om man har skrivit på ett hyreskontr­akt som säger att rökning i lägenhet är förbjudet.

Men enligt Roger Almén, marknadsch­ef på bostadsbol­aget Fabo i Falkenberg, är hemmarökar­e inget stort problem. Han menar att det

 ??  ?? RÖKA HEMMA. Vi reder ut vem som har rätt till vad när det gäller att röka i sin
RÖKA HEMMA. Vi reder ut vem som har rätt till vad när det gäller att röka i sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden