Hallands Nyheter

G mot att röka hemma”

- OLOF SVAHN

gott kan räcka med att informera i stället för att förbjuda.

– Det här är ingen jättestor fråga hos våra hyresgäste­r, och vi märker tydligt att färre och färre röker. I dagsläget har vi ingen policy för rökning i lägenhet, men vi har pratat om att införa rekommenda­tioner vid nyprodukti­on, säger Roger Almén.

MEN VEM ÄR det som har rätt egentligen? Grannen som röker eller grannen som klagar? Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästf­öreningen i västra Sverige, har svaren.

– Det finns som sagt ingen lag mot att röka hemma, men du kan bli uppsagd om du gör det, säger Ellinor Rapp. Vad kan man göra om man störs av en rökande granne?

– Först och främst, prata med * I lokaler som är avsedda för barnomsorg, områden utomhus vid förskolor och fritidshem.

* I lokaler som är avsedda för hälsooch sjukvård.

* På färdmedel i inrikes kollektivt­rafik

* I restaurang­er och på andra serverings­ställen, utom när servering sker utomhus. Du får röka…

* I bostäder och andra lokaler för boende som inte är tillfällig­t.

* I restaurang­er och på andra serverings­ställen i separata rum som särskilt avsatts för rökning. grannen. Men om inte det fungerar så kan man gå till sin hyresvärd. Hyresvärde­n har möjlighet att säga upp avtalet om rökningen är så omfattande att grannar störs.

Kan den rökande grannen ”överklaga” en uppsägning?

– Ja, saken kan prövas av Hyresnämnd­en eller i Svea hovrätt och där utgår de från varje enskilt fall.

Vem bestämmer i slutändan, hyresvärde­n eller lagen?

– Det är inte helt självklart. Det finns ett fall med en man från Varberg som efter klagomål till slut fick rätt, trots att han skrivit på ett avtal om att inte röka i sin lägenhet.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? egen lägenhet.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV egen lägenhet.
 ?? Bild: EMELIE ASPLUND ?? RÄTT ELLER FEL. Enligt juristen Ellinor Rapp kan det vara svårt att avgöra vem som har rätt i en rökningstv­ist mellan grannar.
Bild: EMELIE ASPLUND RÄTT ELLER FEL. Enligt juristen Ellinor Rapp kan det vara svårt att avgöra vem som har rätt i en rökningstv­ist mellan grannar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden