Hallands Nyheter

Flera nya tjänster ska främja elevers hälsa

- STINA JOHANSSON

Det nya politiska styret i Falkenberg satsar på fler tjänster inom elevhälsan. Satsningen välkomnas av personalen men samtidigt säger de att behovet av resurser är stort.

Satsningen handlar om 8,5 nya heltidstjä­nster till elevhälsan i Falkenberg­s kommun. I dag finns 27,5 tjänster.

– Vi har märkt att det finns en ökad psykisk ohälsa bland våra elever. Därför finns ett ökat behov av att kunna arbeta förebyggan­de för att fånga upp eleverna tidigt, säger Georgia Ferris (KD).

ANNELI ANDELÉN (C) är positiv till att det görs en satsning på elevhälsan.

– Det tycker jag är jättebra. Vi vill inte offentligg­öra vår budget innan den är klar med detta är prioritera­t för oss också, säger hon.

Kostnaden beräknas till 4,7 miljoner kronor om året. Två tjänster ska placeras på gymnasiesk­olan och resterande i grundskola­n. De ska vara tillsatta till hösttermin­en 2019. Vilka typer av tjänster det blir är ännu inte bestämt.

– Vi vill att organisati­onen själv ska få styra vad pengarna ska gå till och tillsätta den sortens personal och stöd som behövs, säger Georgia Ferris.

Margareta Gustavsson, samordnare för skolkurato­rerna, välkomnar satsningen men påpekar att behovet är stort.

– Det är en början till det bättre så det känns positivt. Det ideala hade varit att kunna följa riktlinjen som är 300 elever per kurator, men det kommer det inte räcka till, säger hon.

I NULÄGET ANSVARAR en skolkurato­r i Falkenberg för 500 elever i snitt. Även många skolsköter­skor har hand om ett stort elevantal.

– Det är alltifrån 350 till 570 elever och önskemålet är att komma ner till 400, säger Henrietta Gellert, verksamhet­schef för skolsköter­skor och skolpsykol­oger.

Möjlighete­n att rekrytera kuratorer ser bra ut enligt Margareta Gustavsson och hon hoppas att det skapas en kuratorstj­änst i förskolan.

– På förskolorn­a har vi ingen kurator i dag och där ser jag ett jättebehov för att vi ska kunna fånga upp problem tidigt, säger hon och fortsätter:

– Vi ser till exempel att de orosanmäln­ingar som vi gör från skolorna till stor del handlar om våld i hemmet. Och då tänker jag att vi måste fånga upp de barnen redan i förskolan för att kunna göra insatser och stoppa det.

Att rekrytera skolpsykol­oger kan däremot bli svårt. Där finns en brist och i dagsläget är endast tre av fyra tjänster i kommunen tillsatta. Vad gäller skolsköter­skor är Henrietta Gellert mer hoppfull men säger att det i dagsläget är få som väljer att utbilda sig till det.

– Man ser att över tid kommer det bli ett större problem, säger hon.

 ?? Bild: STINA JOHANSSON ?? NYA TJÄNSTER. Margareta Gustavsson, Henrietta Gellert och Georgia Ferris (KD) är eniga om att mer personal behövs.
Bild: STINA JOHANSSON NYA TJÄNSTER. Margareta Gustavsson, Henrietta Gellert och Georgia Ferris (KD) är eniga om att mer personal behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden