Hallands Nyheter

Hovrätten slår fast dom efter slagsmål i klassrum

- STINA JOHANSSON

En tonårig flicka sparkade och slog en skolkamrat. Nu fastställe­r hovrätten tingsrätte­ns dom.

Händelsen inträffade på en skola i Falkenberg­s kommun i början av året. Flickan som utförde misshandel­n gick då i en årskurs över den flicka som blev slagen.

Vid den aktuella dagen hade den äldre flickan ett samtal med en vän till den yngre flickan. Vännen och den äldre flickan hade sedan tidigare en konflikt och vännen ska ha blivit ledsen av samtalet. Den yngre flickan sa då ”håll tyst” till den äldre. En stund senare sökte den äldre flickan upp den yngre i ett klassrum för att konfronter­a henne. Den yngre flickan har uppgett att den äldre då slog henne med ett knytnävssl­ag i ansiktet. Hon svarade med ett slag med öppen hand men minns inte om hon träffade. En lärare ingrep och höll fast den äldre flickan som trots det kom åt att utdela ännu ett slag mot den yngre flickans ansikte, och att sparka henne i höften.

DEN ÄLDRE FLICKAN har uppgett att hon endast försvarade sig mot den yngre. Men tingsrätte­n gjorde bedömninge­n att den yngre flickans version var mer trovärdig. Rätten motiverade sitt beslut med att hon lämnat en sammanhäng­ande och detaljerad berättelse som i väsentliga delar även får starkt stöd av flera vittnen.

TINGSRÄTTE­NS DOM överklagad­es av den äldre flickan men även hovrätten går på samma linje och fastställe­r domen. I domskälet står att ”Hovrätten gör inga andra bedömninga­r än de som tingsrätte­n har gjort i fråga om skuld, påföljd och skadestånd”.

Den äldre flickan döms för misshandel till ungdomstjä­nst i 30 timmar. Hon ska dessutom betala 5000 kronor i skadestånd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden