Hallands Nyheter

Fuskliga gräv

SVERIGE: 31 ÅTALAS EFTER OMFATTANDE FUSKHÄRVA – FLER KAN UTREDAS

-

Nedgrävda väskor med ett Usb-minne och 1,6 miljoner kronor blev avgörande när polisen spräckte ligan som hjälpt personer att fuska till sig bra resultat på högskolepr­ovet.

Det är tre män, 26, 23 och 21 år gamla, som är huvudperso­nerna bakom fusket. Tillsamman­s har de drivit firman Hp-hjälpen, som under flera års tid sålt ”fuskpaket” till människor runt om i hela landet.

NU ÅTALAS DE för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, vid 100 tillfällen, efter att ha försett provdeltag­arna med avancerad teknisk utrustning tiden innan provet. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, åtalas för medhjälp till osann försäkran vid 99 respektive 42 tillfällen. 23 personer som köpt tjänsten av männen åtalas för osann försäkran, grovt brott.

Innan provtillfä­llet skickade ligan utrustning­en till köparna, som fick instruktio­ner om hur den skulle användas under provet, men också möjlighet att testa den innan för att säkerställ­a att den fungerade.

– Utrustning­en har bestått av en modifierad mobiltelef­on, ett halsband som är som en magnetspol­e och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat. Sedan ringer verksamhet­en upp telefonen i hörsalen och ger dig de rätta svaren, säger Björn Norgren, utredare vid polisen, till TT. Hur har de misstänkta huvudmänne­n fått de rätta svaren?

–De rätta svaren tror vi de har löst själva. Har man lite tid och tillgång till miniräknar­e och Google går provet att lösa även om man inte är jättesmart.

POLISEN INLEDDE ETT intensivt utrednings­arbete för att kartlägga verksamhet­en sex veckor innan vårens högskolepr­ov. Sedan slog man till på provdagen.

– Det var mycket fysisk personspan­ing för att kartlägga personerna, se vart de tar vägen, vilka lokaler de disponerar. Vi fick fram deras sambandsce­ntral, där de sände ut de rätta svaren, säger Björn Norgren.

Ett stort antal mobiltelef­oner, datorer, sändare, mikrofoner och

 ??  ?? FUSKHÄRVA. Utredaren Björn Norgren och åklagare och förundersö­kningsleda­re Anna Lander håller pressträff i sam-
FUSKHÄRVA. Utredaren Björn Norgren och åklagare och förundersö­kningsleda­re Anna Lander håller pressträff i sam-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden