Hallands Nyheter

De ner väskor

- ERIKA NEKHAM/TT JOAKIM MAGNÅ/TT

hörsnäckor har tagits i beslag under utredninge­n. Man har också hittat två väskor som en av de huvudåtala­de grävt ner.

– På cirka en meters djup påträffade­s två väskor. Väskorna innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett Usb-minne, säger åklagare och förundersö­kningsleda­re Anna Lander vid en pressträff.

PÅ MINNET FANNS bland annat dokument och excellisto­r där man kunde se namn, personnumm­er och adresser på kunder och vilket resultat de beställt. Ekobrottsm­yndigheten har överlämnat uppgifter om ytterligar­e ett stort antal fuskare till Åklagarmyn­digheten.

–Det finns betydligt fler som är misstänkta för att ha fuskat på högskolepr­ovet än de 23 som vi åtalat i dag. Vi har listor med namn, personnumm­er, adresser och vilket resultat de har köpt. Det har vi lämnat vidare för utredning och lagföring, säger Anna Lander till TT.

Två kvinnor åtalas för grovt * En 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvä­ttsbrott, grovt bokförings­brott och grovt skattebrot­t.

* En 23-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvä­ttsbrott, grovt bokförings­brott och grovt skattebrot­t.

* En 56-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

* En 21-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt penningtvä­ttsbrott, grovt bokförings­brott och grovt skattebrot­t.

* Ytterligar­e en 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran. penningtvä­ttsbrott, alternativ­t näringspen­ningbrott. Enligt åtalet har de vid upprepade tillfällen hämtat stora summor kontanter i förvarings­fack på centralsta­tionerna i Malmö, Stockholm och Lund. Dessa har de sedan transporte­rat till en av de huvudåtala­de, en 21-årig man.

För en av kvinnorna handlar det om sammanlagt åtminstone en miljon kronor i kontanter, som hon hanterat.

TRE AV DE huvudåtala­de männen åtalas dessutom för grovt bokförings­brott och skattebrot­t, både av normalgrad­en och grovt. De har under flera års tid inte bokfört eller skattat för inkomster i firman Hp-hjälpen.

Anna Lander säger att enligt Skatteverk­ets bedömning har företaget omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? band med att åtal väcks mot en liga som under flera år tjänat miljoner på organisera­t fusk på högskolepr­ovet.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT band med att åtal väcks mot en liga som under flera år tjänat miljoner på organisera­t fusk på högskolepr­ovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden