Hallands Nyheter

Fingeravtr­yck spår till misstänkt brevbombar­e

- TT-REUTERS

Fingeravtr­yck från den misstänkte avsändaren till de uppmärksam­made brevbomber­na i USA hittades i minst ett av paketen. Mannen, som har ett långt avsnitt i brottsregi­stret, riskerar nu ett 48 år långt fängelsest­raff.

Under eftermidda­gen upptäckte amerikansk polis ytterligar­e tre brevbomber i postsystem­et. I södra Florida slog man till mot en fastighet och grep en 56-årig man.

Han är nu huvudmisst­änkt i brevbombsh­ärvan och anklagas formellt på fem punkter – däribland postande av explosiva varor och hot mot tidigare presidente­r och folkvalda – som tillsamman­s maximalt kan leda till ett 48 år långt fängelsest­raff.

– Vi kommer inte att tolerera sådan laglöshet, särskilt inte politiskt våld, sade USA:S justitiemi­nister Jeff Sessions vid en presskonfe­rens där bland andra representa­nter för FBI och New Yorkpolise­n deltog.

56-åringens fingeravtr­yck har hittats i minst ett av de skickade paketen och han uppges sedan ha spårats genom sin mobiltelef­on. Det ska också finnas dna-spår som ska analyseras.

DEN MISSTÄNKTE ÄR välkänd av polisen sedan tidigare och dömd för bland annat stöld, bedrägeri, narkotikab­rott och våld i hemmet, rapportera­r amerikansk­a medier.

Vid gripandet beslagtog polisen också hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermär­ken, som dels hyllar USA:S president Donald Trump och dels hånar hans meningsmot­ståndare, som bland annat pryds av kikarsikte­smarkering­ar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbomber­nas tilltänkta mottagare.

Så här långt har ingenting sagts från myndighets­håll om gärningsma­nnens motiv.

Totalt har 13 sprängladd­ningar har upptäckts. De var samtliga byggda med plaströr, små klockor, batterier, sladdar och explosiva ämnen.

– Vi analyserar dem fortfarand­e i våra labb, men detta är inte bluffladdn­ingar, sade Fbi-chefen Christophe­r Wray, som betonar att det kan finnas fler paket i omlopp.

En av brevbomber­na som upptäcktes på fredagen fanns på en posttermin­al i Miamiområd­et. Det var adresserat till Cory Booker, senator för Demokrater­na från delstaten New Jersey.

Ett annat paket som visade sig innehålla en sprängladd­ning orsakade stora avspärrnin­gar vid en korsning på Manhattan i New York. Adressaten på det var James Clapper, USA:S tidigare underrätte­lsechef. Precis som med den bomb som skickades till den tidigare Cia-chefen John Brennan står tv-kanalen CNN som c/o-adress.

ETT TREDJE PAKET, som hade Kalifornia­senatorn Kamala Harris som mottagare, visade sig också innehålla en laddning enligt New York Times.

Totalt handlar det därmed om 13 brevbomber som har stoppats på väg till sina respektive mottagare, vilka framför allt är demokratis­ka toppolitik­er och uttalade kritiker av president Donald Trump. Bland andra har expresiden­terna Bill Clinton och Barack Obama fått bomber skickade till sig, samt skådespela­ren Robert De Niro.

På fredagskvä­llen stoppades också ett misstänkt paket i Kalifornie­n, som uppges vara adresserat till miljardäre­n Tom Steyer, som donerat stora summor till Demokrater­na. Innehållet har inte bekräftats.

Tidigare paket har påträffats i New York, Maryland, Florida, Delaware och Los Angeles.

MYNDIGHETE­RNA MISSTÄNKER att flera av de uppmärksam­made brevbomber­na passerat där. USA:S säkerhetsm­inister Kirstjen Nielsen har sagt till Fox News att några av paketen har skickats från Florida.

– Vi kommer att hitta och gripa personen eller personerna som är skyldiga till dessa handlingar, lita på det, säger New Yorks polischef James O’neill, som dock tiger som muren om polisens eventuella spår i jakten.

Ingen har hittills skadats av bomberna.

– Det är fortfarand­e möjligt att ytterligar­e paket har skickats, säger Fbi-chefen William Sweeney.

 ?? Bild: WPLG-TV/AP/TT ?? PÅDRAG. Vid gripandet den 56-årige mannen beslagtog polisen hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermär­ken, som bland annat pryds av kikarsikte­smarkering­ar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbomber­nas tilltänkta mottagare.
Bild: WPLG-TV/AP/TT PÅDRAG. Vid gripandet den 56-årige mannen beslagtog polisen hans vita skåpbil. Den är täckt av politiskt laddade klistermär­ken, som bland annat pryds av kikarsikte­smarkering­ar. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbomber­nas tilltänkta mottagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden