Hallands Nyheter

Padrones är kökets ryska roulette

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Hej Alexandra! I helgen var jag i Spanien och åt utsökt goda padrones! MEN efter att ha ätit ett helt gäng små godingar började det plötsligt brinna i munnen när jag tuggade och svalde en av dem! Inte ens bröd eller ett finfint vin kunde ta bort smärtan som satt i en bra stund.

Vad hände? Och hur tillagar jag dem hemma? Kan jag se vilka rackare som är lömska? Tack för en bra spalt och inspireran­de recept! SUSANNE ON FIRE

Aha! Bästa Susanne.

Att äta padrones är som att roa sig med kökets variant av rysk roulett. Dessa små rackare är oskyldigt milda tills det helt plötsligt dimper ned en hetsporre och man får bekänna färg i hur mycket man tål på Scoville-skalan (enheten som kategorise­rar chilifrukt­er).

Hettan hos dessa udda padrones är dock förhålland­evis mild jämfört med andra, extra starka sorter. En av de starkaste som finns är Carolina Reaper som har över två miljoner Scovillepo­äng. Det kan jämföras med pepparspra­y som också ligger på över två miljoner. Din lilla utbrytarku­ng bland padrones (ungefär en av tio är laddade med hetta) ligger på mellan 2 500–3 000 poäng Scoville.

Nu till din fråga – vad hände? Ja du ... Vissa padrones får extra bra uppväxtför­hållanden, med mycket sol och vatten, och blir liksom mer jabadabado­oo. Och nej, det ser man inte på dem. En del av mig kan dock tycka att det är lite av charmen med dessa tapas.

De är helt ofarliga att äta även om vissa kan tycka det är obehagligt. Bröd, ris eller yoghurt hjälper till att mildra hettan i munnen. Är man väldigt orolig över att få en rackare kan man ju börja med en liten tugga på den fina lilla chilin innan man äter upp hela.

Hur man gör dem själv? En skvätt olivolja, i med padrones, på med flingssalt, vänd om i en panna och de är färdiga att avnjutas.

Lite kuriosa om padrones: Chilifrukt­en odlades ursprungli­gen i staden Padròn i nordvästra Spanien vid Atlantkust­en. Varje år i början av augusti har de en padronesfe­stival där man äter med godan lust.

Tack för en het fråga!

* Hej Alexandra!

Jag vet inte om det är dig jag fått receptet från, eller någon annan tidning, men jag vet att någon gav tips på varma mackor med tomatsås. Tänkte köra dem på min sons födelsedag­sfest nästa helg. Matigare till tonåringar. TACK PÅ FÖRHAND, SABINE

• Hej Sabine!

Jag är osäker på exakt vad du är ute efter, men här kommer ett recept på wraps. Jag gör dem som klämmor och grillar dem i klämgrille­n, men en stekpanna går bra om man inte har grill. Ska du göra många kan du förgrilla och sedan slå in dem i smörgåspap­per och värma i ugn under festens gång. Byt ut salami eller ost mot vegetarisk­a alternativ om du vill. När man äter dem är det gott att doppa i tomatsåsen.

Lycka till med festen!

Varma wraps med stark salami och soltorkade tomater 4-6 STYCKEN

2 pkt mozzarella (ca 250 g) 10 soltorkade tomater 10 blad basilika 150 g ventricina piccante eller annan stark salami 4-6 runda tunnbröd eller annat gott tunt bröd

Snabbsalsa: 1 dl passerade tomater av god kvalité 1 tsk balsamvinä­ger 1 tsk citronsaft 1 msk olivolja salt och peppar

Snabbsalsa: Rör ihop alla ingrediens­er och smaka av med salt och peppar.

Låt gärna stå i rumstemper­atur 30 minuter för att dra till sig smakerna.

Wraps: Hacka den avrunna mozzarella­n i småbitar. Hacka tomaterna. Vänd ihop tomater, basilika och mozzarella.

Lägg ut salami på brödet utan att täcka kanterna. Lägg ut mozzarella­hacket i en sträng i mitten på brödet. Vik ihop till en wrap. Grilla i klämgrill eller stekpanna. Använder du stekpanna, tyng ner brödet med en ren kastrull när det ligger i pannan. Vänd så att brödet får färg på båda sidor.

Vid servering: ät hela eller i bitar, dippa i såsen. •

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden