Hallands Nyheter

Personligt med Timbuktu

MUSIK: ”EN DROPPE MIDNATT” TILL TEATERN

- SARA ÖSTER

Den 4 november kommer Jason ”Timbuktu” Diakité till Halmstad med föreställn­ingen som tar avstamp i pojken Jasons liv i 1980-talets Lund, präglat av rasism och mobbing. – Minnen som jag inte visste fanns har helt plötsligt dykt upp, säger han.

Allt började som en idé till en bok, som snart även skulle bli en föreställn­ing. Jason beskriver showen som en blandning av en monolog, musikal och konsert – där vissa delar är mer positiva än andra.

– Jag blir väldigt personlig, publiken får följa med på en resa som börjar när jag är liten. Under föreställn­ingen växlar tempot hela tiden, det kan gå från helt knäpptyst till maxade energitopp­ar.

SHOWEN ÄR ALLTSÅ en dramatiser­ad version av Jasons bok ”En droppe midnatt”, som gavs ut 2017 på Albert Bonniers förlag. Där berättar han om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörigh­et.

– Jag är född och uppvuxen i Sverige, men har föräldrar från Amerika. Jag har under så lång tid varken känt mig svensk eller amerikansk, vit eller svart, berättar han och fortsätter:

– Den där rotlöshete­n, jag kände mig inte hemma någonstans. Och klasskompi­sar kallade mig glåpord på grund av mig hudfärg. Under föreställn­ingen får publiken följa Jason in i vuxenlivet där hans jakt på identitet resulterar i en omskakande resa till förfäderna­s South Carolina och Harlem. Jasons personliga sökande efter sina rötter mynnar ut i en berättelse om den afroamerik­anska historien. Hur känns det att gå tillbaka och rota i det förflutna? – Smärtsamt och jobbigt. Samtidigt är det häftigt att man kan hitta minnesbild­er från barndomen som man inte visste fanns. Men när jag skrev min bok använde jag skrivandet som en slags terapi, i dag har jag kommit till ro. Föreställn­ingen har spelats i Stockholm, Malmö, Oslo och Trondheim. I torsdags var det turnépremi­är i Göteborg, och den 4 november är det dags för Jason att inta scenen på Halmstads teater. – Jag hade en spelning i Halmstad för länge sedan, och då på ett ställe som hette Diesel. Det * Medverkand­e: Jason Diakité, sångerskan Mira Palme, Erik Hjärpe, Måns Block, Måns Mernsten, Svante Lodén, Petter Lindgård * Regi: Farnaz Arbabi * Dramatiser­ing: Eva-maria Dahlin * Scenografi: Jenny Kronberg * Kompositör: Erik Hjärpe * Ljusdesign: Micke Kratt * Animatione­r: David Giese ska bli jättekul att komma tillbaka till staden. Hur har repsonens varit hittills?

– Jättefin, och de bästa stunderna är när folk kommer fram efteråt och berättar hur de känner igen sig i identitets­sökandet. Att jag på något vis kan inspirera eller hjälpa folk är guld värt.

SAMMA DAG SOM konserten äger rum gör Jason ett författarb­esök på Halmstads stadsbibli­otek. Där berättar han om boken ”En droppe midnatt”.

 ?? Bild: THERESE ÖHRVALL ?? PÅ TURNÉ. Den 4 november kommer Timbuktu till Teatern med föreställn­ingen ”En droppe midnatt”. Samma dag gör han ett författarb­esök på Halmstads stadsbibli­otek.
Bild: THERESE ÖHRVALL PÅ TURNÉ. Den 4 november kommer Timbuktu till Teatern med föreställn­ingen ”En droppe midnatt”. Samma dag gör han ett författarb­esök på Halmstads stadsbibli­otek.
 ??  ??
 ??  ?? ROTAR I DET FÖRFLUTNA. Publiken får följa Jason in i vuxenlivet där hans jakt på identitet resulterar i en omskakande resa.
ROTAR I DET FÖRFLUTNA. Publiken får följa Jason in i vuxenlivet där hans jakt på identitet resulterar i en omskakande resa.
 ??  ?? NYPREMIÄR. I torsdags var turnépremi­ären i Göteborg. Den 4 november kommer han till Halmstad.
NYPREMIÄR. I torsdags var turnépremi­ären i Göteborg. Den 4 november kommer han till Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden