Hallands Nyheter

Hyllad för debutskiva efter 15 år

Gitarriste­n Joakim Andersson i Varberg fick i dagarna en strålande första recension av sin solodebut ”Apasionado”. – Det är jätterolig­t att få en sådan respons när man har lagt ned hela sin själ i musiken.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Idén till Joakim Anderssons första soloskiva föddes för över 15 år sedan. Nu är den inspelad i hans egen hemmastudi­o i Varberg.

– Familj och husrenover­ing och annat kom emellan, men nu ville jag få ut lite av det jag har i fingrarna. Först hade jag tänkt spela musik av tre sydamerika­nska tonsättare, men det slutade med att jag valde att helt ägna albumet åt Barrios, berättar 49-årige Joakim, som är lärare på Kulturskol­an i Varberg.

Han har tidigare mest arbetat som kammarmusi­ker i gitarrduon Duo Scatto, som för några år sedan släppte ett album med musik av bland andra Astor Piazzolla.

” Först hade jag tänkt spela musik av tre sydamerika­nska tonsättare, men det slutade med att jag valde att helt ägna albumet åt Barrios”

ALBUMET INNEHÅLLER de tre satserna i ”La Catedral” och ytterligar­e elva stycken av Agustín Barrios (1885–1944) från Paraguay.

–Det är innerlig, ärlig och lågmäld musik för sologitarr. Jag har plockat lite från hans inspelning­ar och lite från manuskript. Barrios gjorde ofta olika versioner av sina stycken och exempelvis ”La Catedral” jobbade han med hela livet.

I Dagens Nyheter fick ”Apasionado” nyligen betyget fyra av fem och omdömen som ”outsägligt vackert” och ”med så mycket kärlek att man aldrig vill sluta att lyssna”. DN jämför Barrios längtansfu­llt romantiska valser och mazurkor med giganten Frédéric Chopin.

– Det känns hoppfullt att nå igenom mediebruse­t. En kul grej efter recensione­n var att ett av Barrios barnbarn, en dotterson som bor i Stockholm, hörde av sig och ville ha kontakt.

JOAKIM ANDERSSON har levt länge med Barrios stycken och spelat några av dem med sina elever. Arbetet med att välja ut, arrangera och öva in styckena påbörjades redan innan han och hustrun Inger Alebo (pedagog och guide på Hallands kulturhist­oriska museum på Varbergs fästning) flyttade till Varberg 2004.

– Ja, men det kreativa jobbet behöver ta tid för att få djup och kvalitet, säger Joakim, som har blivit inbjuden av Dansk guitar selskab att spela i Rundetårn i Köpenhamn.

Någon konsert på hemmaplan är inte inplanerad ännu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden