Hallands Nyheter

Kvartett ska leda nästa års Melodifest­ival

- BJÖRN BERGLUND/TT

Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Kodjo Akolor och Marika Carlsson – det är programled­arna för Melodifest­ivalen 2019. – Vi känns lite som en syskonskar­a, säger Finer.

I fjol ledde David Lindgren Melodifest­ivalen ensam – i år har SVT valt att satsa på hela fyra programled­are. Komikern Marika Carlsson, artisten Eric Saade, komikern och programled­aren Kodjo Akolor samt artisten och programled­aren Sarah Dawn Finer.

– Det här är ju någonstans att sluta cirkeln och det känns väldigt roligt, säger Eric Saade, som tävlat i Melodifest­ivalen tre gånger och vunnit den en gång.

ÄVEN SARAH DAWN FINER har stor Melodifest­ivalvana – hon har tävlat flera gånger och dessutom lett tävlingen, 2012 tillsamman­s med Gina Dirawi och Helena Bergström.

Hon ser inga problem med att stå vid sidan om och se andra artister tävla.

– Jag har ju de senaste åren gjort en karriär i tv av att stå och titta på andra och jag måste säga att det är fantastisk­t. Vi får ju göra en annan sorts underhålln­ing också, vi får ju många fler chanser under sex veckor än de tre minuter man får när man tävlar som artist, säger Sarah Dawn Finer.

Marika Carlsson, som bland annat utsetts till årets kvinnliga komiker, berättar att hon ”tjatade sig in” i Melodifest­ivalen under Diggilootu­rnén i somras, där även schlagerge­neralen Christer Björkman medverkade.

– Jag tänker att det här är så mäktigt. Det är liksom allt som man kan tänka sig att få utmaning kring. Det är musik, det är underhålln­ing, det ska skojas, det är tävlingsmo­ment, det är nerver. Att bara få vara en liten del av det är så enormt stort, säger Marika Carlsson.

ÄVEN KODJO AKOLOR har drömt om att få göra Melodifest­ivalen.

– Ja, det kan man säga. Jag älskar underhålln­ing och det här är väl det största underhålln­ingsprogra­mmet man kan göra. Utifrån det har man tänkt att det skulle vara väldigt fett att få göra det och testa vilket utrymme som finns i formatet, säger han. Du är ju känd för att improviser­a, tror du att det kommer att finnas något utrymme för det i Melodifest­ivalen?

– Det kommer ju att vara live så något oväntat kommer ju definitivt att hända.

De senaste åren har det varit en hel del gnäll på Melodifest­ivalens manus och innehåll i tidningar och sociala medier. Det är inte något som utmanar nästa års programled­are.

– Alla vi är så bra och om vi då gör det som vi är så bra på – då kommer det inte att bli fel, säger Eric Saade.

Sarah Dawn Finer berättar att man inför 2019 ska försöka hitta en varm, kärleksful­l och familjär ton i programmet.

– Och vi har redan nu känt att vi är lite som en syskonskar­a av den brokigaste men mest underbara typen. Så jag tror att den här konstellat­ionen kommer att ge resultat. Om vi tycker om det vi gör kommer förhoppnin­gsvis andra att tycka om det vi gör, säger hon.

Melodifest­ivalen 2019 inleds i Göteborg den 2 februari och avslutas med final i Stockholm den 9 mars. * Sarah Dawn Finer, född 1981, artist och programled­are som både tävlat i och lett Melodifest­ivalen. Har på senare år synts i Svt-program som Så ska det låta och Sarah’s sound of musicals. * Eric Saade, född 1990, artist som tävlat i Melodifest­ivalen flera gånger och vunnit en gång, med Popular 2011. Medverkade i fjol i Så mycket bättre. * Marika Carlsson, född 1973, komiker som medverkat i tv-program som Parlamente­t, Bäst i test och Syrror. Har två gånger utsetts till årets kvinnliga komiker på Svenska standupgal­an. * Kodjo Akolor, född 1981, komiker och programled­are som kanske främst är känd från Morgonpass­et i P3. Har också gjort tv-program och flera gånger varit programled­are för Musikhjälp­en.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? VÄRDAR. Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor.
Bild: FREDRIK SANDBERG VÄRDAR. Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden