Hallands Nyheter

”Vi kände oss dömda i förväg”

NYHETER: Varbergs tingsrätts lagman Mats Sjösten får hård kritik efter en rättegång. Han uppges ha avbrutit förhör och uppträtt bryskt.

- PÄR LINDQVIST par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

I maj 2017 avgjordes rättegånge­n mellan Wikströms Lås och tidigare anställda i företaget. De fyra tidigare anställda personerna dömdes av tingsrätte­n att betala nära tre miljoner kronor för illojalite­t och brutna avtal.

Domen överklagad­es till Arbetsdoms­tolen som friade tre av dem. Men rättegånge­n i tingsrätte­n har nu fått ett infekterat efterspel. Det är branschtid­ningen Lag & Avtal som uppmärksam­mar domaren Mats Sjöstens inverkan på rättegånge­n.

I ett webb-tv-klipp avbryter Mats Sjösten Tommy Ströms (jur. kand) förhör med Sven-åke Hermansson. Domaren vill veta hur Hermansson kan vara anställd på Wikströms Lås och samtidigt fakturera. Mats Sjösten går hårt åt Sven-åke Hermansson och upplyser slutligen att fängelsest­raffet för mened är fyra till åtta månader.

–Jag har aldrig upplevt något liknande någonsin, då har jag ändå varit med i 30 år, säger advokat Gunnar Andersson.

– Det var en besvärlig rättegång, vi fick inte möjlighet att föra vår talan på rätt sätt. Jag har inte varit med om det tidigare, säger han.

GUNNAR ANDERSSON MENAR att i ett mål där man kan komma överens, så kallade dispositiv­a mål, ska inte domaren ställa utredande frågor, utan enbart klargörand­e frågor.

– Här ställdes utredande frågor, säger han.

En inställnin­g som påverkade Gunnar Anderssons klienter. Sven-åke Hermansson berättar om rättegångs­dagarna:

– Hela rättegånge­n var jättekonst­ig. Han (Mats Sjösten) satt och härmade min fru och skällde ut en annan kille i salen. Han hade en konstig attityd från dag ett och vi kände oss dömda i förväg, säger han.

SVEN-ÅKE HERMANSSON upplevde Mats Sjöstens frågor och hot om fängelse som obehagliga.

– Man är inte så kaxig när man åker till en tingsrätt. Sedan får man en domare som uppför sig på det här viset, ja då är det tufft. Man blir ju lite paff, han förhörde oss mer än vad deras advokat gjorde, säger han.

Lag & Avtal har varit i kontakt med Roberth Nordh, docent i processrät­t, angående Mats Sjöstens förhör.

– Här hade domaren utan problem kunnat vänta tills efter det att ombudet var klar med sitt förhör och då ställt kompletter­ande frågor, säger han.

Robert Nordh anser också att domaren uppträder opåkallat bryskt. Mats Sjösten själv tycker inte att han agerat felaktigt eller otrevligt under rättegånge­n.

– Som rättens ordförande har

jag en skyldighet att under förhör genom frågor och påpekanden försöka avhjälpa otydlighet­er och ofullständ­igheter. Då är det befogat att gå in och avbryta, säger han.

Men advokaten upplever att du inte lät honom ställa sina frågor?

– Han har visst fått tid att ställa sina frågor. För mig var det här som vilken vanlig rättegång som helst, säger Mats Sjösten.

Sven-åke Hermansson menar att du var otrevlig och skällde ut en annan person, stämmer det?

– Jag känner inte igen mig i de här beskrivnin­garna. Det är en känsla som de har. Det gagnar ju rättegånge­n bäst om det är en lugn och behaglig stämning men det betyder ju inte att man ska vara mesig.

Mats Sjösten är lagman och därmed högsta chef på Varbergs tingsrätt. Om någon känner att man blivit felaktigt behandlad kan man göra en Jo-anmälan.

Domaren Mats Sjösten får hård kritik efter ett uppmärksam­mat fall i Varbergs tingsrätt. –Jag har aldrig upplevt något liknande, säger advokaten Gunnar Andersson.

DET VISAR SIG att Mats Sjösten anmälts flera gånger till JO. Samtliga har skrivits av utan någon större utredning och utan kritik från JO. Hallands Nyheter har tagit del av anmälninga­rna där Mats Sjöstens hårda ton lyfts fram i samband med två av anmälninga­rna.

Sven-åke Hermansson har inte Jo-anmält Sjösten utan ser den friande domen i Arbetsdoms­tolen som en upprättels­e.

 ?? Bild: HN/ARKIV OCH TT/ARKIV ?? HÅRD STIL. Domaren Mats Sjösten (bilden) körde en tuff stil när han avbröt förhöret med Sven-åke Hermansson. Allt för hård menar advokat Gunnar Andersson.
Bild: HN/ARKIV OCH TT/ARKIV HÅRD STIL. Domaren Mats Sjösten (bilden) körde en tuff stil när han avbröt förhöret med Sven-åke Hermansson. Allt för hård menar advokat Gunnar Andersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden